• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Az Amazon robotjai nemsokára teljesen helyettesíthetik az emberi munkaerőt

×
×
Megjelent: 2016.08.08 Vissza

Az embert már régen foglakoztatja a gondolat, munkája helyettesíthető-e gépekkel. A szellemi foglalkozásokat űzőknek egyelőre kevéssé kell aggódniuk, de a fizikai munkát sok helyen már valóban a robotok végzik – elég megnéznünk az Amazon raktárait, ahol hamarosan nem dolgoznak majd emberek.

Az Amazon régen automatizálta már a legtöbb raktárai folyamatot a Kiva Robotics segítségével, most pedig olyan technológiákat akarnak használni, amelyek tovább csökkenthetik majd az emberi munkaerő létszámát.

A cég nemrég ezért az amerikai katonai kutatásokért felelős DARPA stílusában tartott egy versenyt: több mint egy tucat csapat érkezett hozzájuk a világból mindenhonnan, hogy bemutassák legújabb robotjaikat, amelyek a legjobbak lehetnek a csomagok kezelésében. A versenyt a németországi Lipcsében rendezték meg, immár második alkalommal, most még komplexebb feladatokat adva a gépi munkaerőnek, mint tavaly Seattle-ben.

A Delft csapat robotja, amelyet egy kétujjas fogókarral és egy szívóeszközzel is felszereltek, mind a dobozpakolásban, mind a kicsomagolás és újracsomagolás feladatában a legjobb pontszámokat és időket érte el, így a robot építői 50 ezer dollár jutalmat kaptak az Amazontól.

Amellett, hogy mérték a gépek idejét, a verseny során pontokat vontak le azért, ha a robotok elejtettek, megrongáltak egy tárgyat, vagy rossz helyre rakták azt a polcon.

A kihívást úgy igyekeztek még komolyabbá tenni, hogy a feladatok során a robotoknak egy tucat különféle formájú tárggyal kellett dolgozniuk minden egyes feladat során. Így tehát a gépeknek minden egyes pakolási feladathoz új módszert kellett alkalmazniuk. A csapatok a feladatok megkezdése előtt 5 perccel egy-egy JSON fájlt kaptak a felhasznált objektumok listájával és azzal, hogy mit kell majd a robotoknak elvégezniük, ennyi idejük volt a helyszínen felkészíteni gépeiket a komplex megmérettetésre.

Sosem voltak még ilyen rugalmas robotjaink

Amit a versenyen láthattak a szakemberek, pontosan az a rugalmasság, amire szükség van, ha a hasonló emberek számára egyszerű, monoton és megterhelő fizikai munkákat végül robotokra szeretnénk bízni.

Manapság a legtöbb „pakolórobotot” célszerűen pontosan úgy alakítják ki, hogy alkalmasak legyenek annak az egy feladatnak az ellátására, amire szánják őket: úgy formálják meg őket, hogy az adott feladatot tökéletesen végezzék, másra azonban így gyakorlatilag alkalmatlanok.

A specializáció helyett tehát rugalmasságra van szükség, például olyan kamerákra, amelyek képesek a különféle objektumokat megfelelően felmérni és feltérképezni, meghatározva pontos méretüket és helyzetüket.

Mindezt az úgynevezett deep learning teszi lehetővé: ugyanazokkal a szoftveres eszközökkel, amelyeket az arcfelismeréshez és önvezető autókhoz használnak fel, a raktári a pakolandó áru formáját, méretét képesek azonosítani, és megfelelő stratégiákat kidolgozni a rendszerezésükhöz.

Jelenleg ugyanakkor még nem várhatunk arra, hogy az Amazonéhoz hasonló raktárakban kizárólag gépi munkaerővel dolgoznak majd: a legoptimistább becslések szerint a változatos termékeknek körülbelül 50%-át képesek kezelni a legmodernebb modellek is. Hosszú távon azonban egyértelműen ez a cél.

 

Forrás: http://www.extremetech.com/extreme/231171-amazon-robots-close-to-replacing-the-rest-of-warehouse-workers