• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Az AMD reményei szerint megtöri az Intel szerver dominanciáját az új 32 magos Naples chippel

×
×
Megjelent: 2017.05.22 Vissza

Forrest Norrod, aki korábban a Dell szerver részlegének főnöke volt, most új kihívásokkal néz szembe az AMD szerver részlegének vezetőjeként. Az AMD régi fénykora visszatérhet a Naples nevű 32 magos megachippel, ami a Zen technológián alapul.

A Naples chipet az idei év második negyedévében már szállítani fogják a szerver gyártóknak. A Naples tulajdonságai versenyképesek az Intel chipjeivel összehasonlítva, mondta Norrod, az AMD Enterprise, Embedded, and Semi-Custom Business Group vezető alelnöke és vezérigazgatója.

Az Intel uralja a piac több mint 90%-át, amiből az AMD folyamatosan próbál majd elszívni ügyfeleket. Valószínűleg üdvözölni fogják az AMD szerver chipjeit, mivel az Intel chipjei drágák, a legdrágább $8,898, így a vevők képesek lesznek alkudozni.

"Ha megnézzük a fogyasztói árazásukat, akkor igenis megérthető, hogy a Naples alájuk fog menni" mondta Nathan Brookwood, az Insight 64 vezető elemzője. Egy AMD kedvezmény már létezik, mivel a cég Ryzen desktop chipjei lényegesen olcsóbbak, mint az Intel játék chipjei.

A Naples szerver chipek a x86 tervezésre épülnek, de még nincs hivatalos nevük. Az AMD valamikor erős fenyegetést jelentett az Intel számára, de néhány elrontott lépés megölte a szerver üzletágukat.

A Naples nem az egyetlen chip ami a Zen-re alapul. Ahogy a szerver chip kereskedelme közeledik több chipet fognak nyilvánosságra hozni. Mivel nem mindenki fog 32 magos chipet venni, az AMD kiadhat kevesebb maggal rendelkező chipeket.

„A reakciók a Zenre eddig örömmel töltenek el" mondta Norrod.

A Zen szerver chipek az egyedüli és a két socketes szerverekre készülnek, amiket általános és felhő alkalmazásokra használnak. A Naples-nek több I/O és memória kapacitása van, mint az Intel chipeknek.

A gép tanulást is segítik, különösen amikor olyan kiegészítő chipekkel párosítják őket, mint pl. a GPU-k. A szélessávú anyag, ami két socketet kapcsol össze a chipen belül, egyedülálló.

A Servergarden Kft. is mindent megtesz, hogy ügyfeleinek a legkorszerűbb szerverarchitektúrákat kínálja.

Az AMD már eladta az új szerver szerkezet licencet a THATIC-nak (Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co. Ltd.), ami már gyárt helyettesítő Zen chipeket a helyi piacra.

A Naples chip felvállalja az Intel Skylake szerver chipjeivel a harcot, amiket a Google felhő szervereiben fognak használni, viszont ezen a területen az Intel Skylake szerver chipjei győzedelmeskedhetnek, hiszen bennük AVX-512 lesz, hogy a vertikális alkalmazásokat futtassák, míg az AMD chipjeiben csak AVX-128.

Ennek ellenére az AMD Naples chipjeinek egyedülálló tulajdonságai vannak, ami segítheti a céget, hogy visszatérjen a szerver piacra.

www.computerworld.com/article/3177367