• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Áttörést ért el az adatközpontok hűtésében a Rittal?

×
×
Megjelent: 2015.06.15 Vissza

Az amerikai vállalat azt állítja, két új fejlesztésével jelentősen képes javítani az adatközpontok hűtésének hatékonyságán: a kulcs a hűtőkapacitás elosztása és a ventilátorok intelligens vezérlése.

Az illinoisi hűtéstechnológiai vállalat azt állítja, hogy áttöréseinek köszönhetően az adatközpontokban akár 70 százalékkal is csökkenthető a hűtés céljára felhasznált energia mennyisége. A Rittal egy új, nanobevonatú kondenzátort és szabályozott fordulatszámú ventilátorokat és szűrőket mutatott be. A NEMA Type 3R légkondicionálókat és EC Speed Control ventilátor és szűrőegységeket kifejezetten úgy tervezték meg, hogy az ipari létesítményeknél segítsenek a felhasznált energia és víz mennyiségének csökkentésében. A technológia rengeteg, a Servergarden Kft.-éhez hasonló nagyteljesítményű adatközpont számára szolgálhat megoldással a költség-optimalizációra.

Az adatközpontokban egyre fontosabbá válik az energiahatékonyság, a költségcsökkentésre egyre nagyobb figyelmet fordítanak az üzemeltetők. Glenn Wishnew, a Rittal termékmenedzsere szerint a Speed Control és Type 3 termékek az energiahatékonyság és költségcsökkentés mellett a fenntarthatóságot is szolgálják.

Az elektronikus kapcsolású motorokkal együtt alkalmazott ventilátor és szűrőegységek emellett növelik az eszközök várható élettartamát is, sebességszabályozási és felügyeleti lehetőségeiknek köszönhetően pedig egyszerűbben integrálhatóak is.

, A kulcs a hűtési igény és a szükséges ventilátor fordulatszám csökkentése. Ez úgy érhető el, hogy az eszköz belsejében érzékelhető hőmérséklet és a meghatározott hőmérsékleti alapérték közötti különbséget aktívan figyelemmel kísérik. Az egységek vizuális kijelzői és figyelmeztetései segítségével elejét vehetjük a hőmérséklet emelkedésének, a ventilátorok meghibásodása, a kábelek sérülése vagy a szenzorok hibája miatt esetlegesen bekövetkező károknak is a gyártó szerint.

A NEMA Type 3R elsősorban az olaj- és gázipari alkalmazások esetén képes hatékonyabb légkondicionálást biztosítani, illetve olyan, nagy kihívásokat tartogató alkalmazási területeken, mint a bányászat, víz- és szennyvízkezelés, az élelmiszeripari alkalmazások vagy a gyógyszergyártás.

Az egységek magasabb teljesítménye egy nanobevonatú kondenzátornak köszönhetőek. Az 5µm vastagságú bevonattal rendelkező egység akkor sem veszít hűtőkapacitásából, ha komolyabban beszennyeződik, tisztításához nem szükségesek oldószerek és összességében kevesebb karbantartást igényel. Mindez pedig nagyobb hatékonyságot és alacsonyabb karbantartási költségeket eredményez.

Forrás: http://www.greendatacenternews.org/articles/share/808690/