• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Amikor a kihasználatlan szerverekből zombik lesznek

×
×
Megjelent: 2017.11.21 Vissza

Egy friss kutatás szerint a fizikai szerverek egynegyede és az összes virtuális szerver 30%-a „tetszhalott”, vagy „zombi” - azaz olyan szerverek, amelyeknek az elmúlt hat hónapban nem volt érdemi tevékenységük.

A tetszhalott vagy zombi fizikai szerverek problémája hosszú évek óta jól ismert jelenség. A múltban végzett vizsgálatok általában 20% és 30% közé tették a tetszhalott vállalati fizikai szerverek számát. A legújabb kutatás azonban már a virtuális szervereket is bevonta a vizsgálatba.

A kutatást Jonathan Koomey, a Stanford Egyetem kutatója és Jon Taylor, az Anthesis Group nevű tanácsadó cég munkatársa végezte el. Koomey és Taylor 16 000 kiszolgálót vizsgált át körülbelül 10 adatközpontban.

A kevéssé kihasznált fizikai szerverek oka érthető – ha kevesebb erőforrást igényelnek a tevékenységek, akkor a szerverek egy része parlagon fog heverni. Éppen ezt küszöbölné ki a VPS, a virtuális szerver technológiája – ám a közel egyharmados kihasználatlanság tényleg meglepő. Továbbá jelentős költségeket jelenthetnek az informatikai részlegek számára.

Hogy miért? Mert a felhasználók a virtuális kiszolgálókon, valamint az általuk támogatott szoftvereken is fizethetnek licencdíjat. A virtuális és a fizikai tetszhalott szerverek a költségeken túl még érzékeny biztonsági kockázatot is jelentenek, mert a rajtuk futó szoftvereket aligha frissítik, így potenciális veszélyforrássá válnak már pár hónap alatt is.

A biztonsági kockázaton és feleslegesen fizetett licenszdíjakon túl még az áramszámla is olyan tétellel bővül, ami valódi pénzkidobás a cégek számára. Csakhogy nem is a hanyagság a fő oka a zombi szerverek ilyen magas arányának – a folyamatos rendelkezésre állás olyan kényszerítő tényező a szabadpiacon és a cégek belső világában is, amely megköveteli, hogy állandó, „bemelegített” tartalék szerverek álljanak készenlétben, ha esetleg szükség volna rájuk, akár csak egy-egy rövidebb időre is.

Holott a virtuális szerverek esetében a skálázhatóság az a versenyelőny, amit egyetlen fizikai szerver sem tud nyújtani. A nagy IT cégek, mint a Servergarden Kft. is, éppen az erőforrások optimalizációja miatt javasolja, hogy a vállalatok tudatosan éljenek a lehetőséggel és mindig akkora erőforrást kössenek le a VPS-ek esetében, amekkorára ténylegesen szükségük van.

http://www.computerworld.com/article/3196355/servers/a-third-of-virtual-servers-are-zombies.html