• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

A virtualizáció örökre megváltoztatta az IT-t, de mit hozhat a jövő?

×
×
Megjelent: 2019.04.18 Vissza

Nem túlzás azt állítani, hogy a szervervirtualizáció gyakorolta eddig az egyik legnagyobb hatást az adatközpontok működésére. Az egymástól független entitások közt megosztott rendszererőforrásokkal lehetővé vált, hogy a nagy szerverüzemeltetők, adatközpont-tulajdonosok hatékonyabban aknázzák ki a meglévő infrastruktúra képességeit. Ezzel egyszersmind több, jellemzően kis- és középvállalkozás számára nyílt meg a lehetőség arra, hogy a legkülönfélébb feladatokra saját szervert dedikáljanak, jóval költséghatékonyabban annál, mintha saját maguknak is be kellene ruházniuk a hardverbe.

 A szervervirtualizáció alapjait -- mint oly sok minden mást az iparágban -- az IBM rakta le még az előző évezredben, igazán népszerűvé pedig a VMWare tette az ezredfordulótól kezdődően. A VMWare nyomdokaiban aztán más cégek is létrehozták saját virtualizációs platformjukat, ezzel örökre megváltoztatva a céges informatikai infrastruktúrák és adatközpontok működését.

 A virtualizáció a költséghatékony működés mellett ma számos további előnyt kínál az informatikai infrastruktúrájukat tudatosan kiépítő vállalkozások számára. Ezek közé sorolható a virtuális szerverek (VM-ek) rendkívül gyors és “fájdalommentes” üzembe állítása, az általuk biztosított magas rendelkezésre állás és hibatűrés, a teljesítmény valamint a könnyű skálázhatóság mind-mind olyan előnyök, melyeket egy modern, működéséhez bármilyen szintű szervertámogatást igénylő vállalkozás kamatoztathat.

 A VM-ek működésének alapját tehát lényegében az adja, hogy a meglévő fizikai szervert virtuálisan kvázi “felszeletelik”, és mindegyik szelet külön-külön szerverként üzemeltethető, tetszőleges szerver operációs rendszerrel, komplett működési környezettel. A virtualizáció továbbgondolása révén az elmúlt években egy még hatékonyabb, szintén megosztott infrastruktúrára épülő technológia ütötte fel a fejét, ezek a konténerek (containers), melyek a hardvererőforrások helyett az operációs rendszer erőforrásait osztják fel több szeletre.

 A konténerek ugyanakkor jellegükből fakadóan egy-egy célfeladatra használhatók (tipikusan egy alkalmazást, vagy alkalmazásfejlesztő környezetet futtatnak), cserébe sokkal kisebb az erőforrásigényük, mint a jellemzően összetettebb feladatokra használt virtuális szervereknek. A konténerizáció nagy előnye, hogy célfeladat-jellege révén jól illeszkedik a drasztikusan bővülő gépek internete (Internet of Things, azaz IoT) koncepcióhoz.

 Az egyre népszerűbb konténerizáció mellett ugyanakkor szakértők szerint továbbra is megtartják vezető szerepüket a VM-ek a megosztott erőforrásra épülő informatikai háttérrendszerek szegmensében. A két, hasonló elvre épülő technológia a jövőben egymást akár kiegészítve, jól megfér majd egymás mellett, a cégek pedig akár úgy is dönthetnek, hogy egy-egy projekthez az előzetes igényfelmérést követően VM-eket, míg másokhoz inkább konténereket használnak a jövőben.

 A virtualizáció elérhető áron, megbízható, magas rendelkezésre állás mellett rengeteg előnyt kínál a vállalatoknak. Ha kíváncsi virtuális szervereinkre itt megnézheti palettánkat:

https://www.servergarden.hu/windowsvpsberles/