• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

A technológia pokla és mennyországa: a 2016-os amerikai elnökválasztás

×
×
Megjelent: 2017.01.10 Vissza

Abban minden szakértő és a legtöbb laikus egyetért, hogy minden idők legmocskosabb, legfordulatosabb és egyben legcsodásabb amerikai választási kampánya a 2016-os volt – mindezt pedig a technológia fejlődésének és terjedésének köszönhetjük.

Európai szemmel meglehetősen összetett és olykor érthetetlen az amerikai választási rendszer, ám a szavazók kint is hasonlóan viszonyulnak a negatív kampányhoz, mint Magyarországon: a teljesen elkötelezettek imádnak a rivális jelöltön csámcsogni, ám a társadalom többsége nem kedveli a negatív üzeneteket.

Ezzel szemben a 45. amerikai elnöki székért folyó küzdelemben mindegyik oldal a rivális negatívumaira építette fel a saját kampányát. Az adatelemzések kimutatták, hogy alig érte el a 10%-os arányt a különféle problémákra való pozitív megoldáskeresés – a kampány 90%-a savazás volt.

Mindezt a technológia rohamos fejlődése és terjedése tette lehetővé: Twitter, Facebook, blogok garmadája és online magazinok váltak a kampányüzenetek elsődleges közvetítőivé. A hatalmas adattömeg, ami a kommunikációs csatornákon keletkezett és áramlott keresztül, rendkívüli szerver- és hálózati igényt produkált, amit csak az olyan nagy szolgáltatók képesek érdemben kiszolgálni, mint amilyen a Servergarden Kft. is.

Mivel a választási hajrában már csak két nagy és három eleve esélytelen jelölt maradt, és mert a két nagy – Hillary Clinton és Donald Trump – egyaránt nagy utálatnak örvendett a saját pártjuk szavazói között is, sokáig kérdéses volt, hogy sikerül-e mozgósítani elegendő embert.

A választ már ismerjük: sikerült, sőt, mindenkit meglepett, hogy az előrejelzések ellenére Trump győzött. Már az is tanulságos, hogy melyik jelölt hogyan viszonyult a modern(ebb) technológiákhoz.

Trump egyértelműen uralta a Twittert, 13 millió követőt szerzett – szemben Clintonnal, aki „csak” tízmilliót. Akadt is gond abból, amikor őt magát engedték bejegyzést közzétenni a stábja helyett!

Nagyobb botrány volt Clinton email-fiaskója. Nem elég, hogy privát levelezőszervert tartott fenn, de meg is semmisítette a levelezését, amikor ki akarták vizsgálni. Az eredmény? Majdnem bíróság előtt kellett felelnie – s végül el is veszítette a választást.

Hiába volt Trump sokszor agresszív, alpári, szexista és erősen rasszista, úgy látszik, az amerikai szavazók többségét jobban zavarta, hogy leendő elnöknőjük igyekszik kibújni már jelöltként a bíróság előtti felelősségre vonás alól.

 

Forrás: http://www.techrepublic.com/article/the-2016-presidential-election-is-far-worse-and-much-better-because-of-technology/