• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

A szakik helyett inkább bérelj profi rendszergazdát!

×
×
Megjelent: 2018.12.15 Vissza

Korábban számos posztban foglalkoztunk már azzal, hogy milyen előnyöket rejt egy kisebb vállalkozás számára, ha valamilyen szerverhoszting, szerverbérleti vagy virtuális szerver megoldást választ. Azt is hangsúlyoztuk, hogy az ezeket a szolgáltatásokat nyújtó hosztingcégek kiválasztásánál az ár mellett, vagy helyett, érdemes kiemelten figyelni az olyan paraméterekre, mint a rendelkezésre állás (az áramellátás, a klimatizálás és a hálózati elérés tekintetében egyaránt). Egy szerver elhelyezése egy hosztingcégnél ugyanakkor önmagában még nem garantálja, hogy a céges hálózat, illetve a dolgozók és ügyfelek által használt platformok, szolgáltatások hibátlanul működnek majd, de szerencsére a szolgáltatóknak erre is van már megoldásuk, amivel ráadásul tovább lehet spórolni az informatikai költségeken.

Korábban minden, magára valamit is adó cégnek már csak presztízsből is volt rendszergazdája - vagy külsős vagy alkalmazott -, aki a vállalkozás telephelyén üzemelő klienseket és szervereket felügyelte. Kevésbé tehetős, vagy kis létszámú vállalkozásoknál ezt a feladatot rendszerint valamelyik, többnyire hiányos informatikai szaktudással rendelkező kolléga, rosszabb esetben egy családtag vagy barát kapta meg. Nem véletlenül: a kis cégek számára a rendszergazdák állandó foglalkoztatása sokszor vállalhatatlan anyagi terhet jelent, számukra legtöbbször még az alvállalkozók bevonása sem opció.

Szerencsére több hosztingcég -- így a Servergarden Kft. is -- vállalja, hogy a nála elhelyezett, vagy bérelt szervert, szervereket felügyeli, üzemelteti vagyis kvázi bérbe ad melléjük egy rendszergazdát is. Ez ugyan a kliensek, irodai számítógépek üzemeltetése során felmerülő problémákat nem oldja meg, de a cég számára leginkább húsba vágó katasztrófahelyzeteket -- mint például egy szerverleállás, rosszabb esetben teljes összeomlás -- meg lehet előzni vele.

A Servergarden Kft.-nél az év minden napján, a nap 24 órájában komplex, kimagasló tudással rendelkező rendszergazdák és operátorok ügyelnek a szerverekre, vagyis garantált, hogy nem a cég alkalmazottai, vagy ami még rosszabb, ügyfelei szembesülnek elsőként egy esetlegesen fennálló problémával. Ezek a szakemberek tehát nem csak az ügyfél által jelzett problémák és kérések megoldására állnak rendelkezésre, hanem folyamatosan nyomon követik a hardver és a szoftverek működését, így proaktív módon akadályozhatják meg a rendszerhibákat, köztük a legrettegettebnek számító szerverleállást.

A hosztingcégnél üzemeltett szerver kritikus hibája esetén a helyszínen lévő szakemberek azonnal meg tudják kezdeni a hiba elhárítását, illetve mivel a szerverbérlet tartalmaz erre az esetre csereszerver-szolgáltatást, a hardverhibából eredő leállás a lehető legrövidebb idő alatt át tudják hidalni.

Az üzemeltetés során egyben arról is gondoskodnak a szakemberek, hogy a szerverparkban elhelyezett szerver a lehető legmagasabb szintű védelemmel legyen ellátva a rosszindulatú támadásokkal szemben. A rendszergazdák gondoskodnak az operációs rendszer megfelelő biztonsági paraméterezéséről, így elsősorban a helyes tűzfalbeállításokról, valamint a frissítések telepítéséről, de akár a teljes operációs rendszer telepítésre is rájuk bízható.

A folyamatos felügyelet IT-biztonsági szempontból óriási jelentőséggel bírhat abban az esetben, ha a szervert valamilyen külső támadás fenyegeti. Egy nem megfelelően felügyelt, feltört szerver ugyanis könnyen zombihálózatok részévé válhat, a rajta tárolt szenzitív adatok pedig illetéktelenek kezébe kerülhetnek, ezzel tetemes anyagi kárt okozva a vállalkozásnak -- akár úgy, hogy a biztonsági incidens tényéről a cégnek hónapokig vagy évekig tudomása sincs.

Több okból is érdemes tehát mérlegelni a hosztolt rendszerekhez kínált üzemeltetési, felügyeleti szolgáltatások megrendelését, hiszen egy rendszergazda béréhez mérten töredék összegből megvalósítható, hogy a cég informatikai infrastruktúrájának kulcseleme nagy rendelkezésre állás mellett, üzembiztosan működjön. És hogy mennyibe kerül egy ilyen jellegű szolgáltatás? Ma már mindez nem egyáltalán nem luxus 21.900 Ft+ÁFA havi díjért cserébe szerverüzemeltetési szolgáltatáshoz juthat bármilyen vállalat.