• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

A kis szereplőknél az energiahatékonyság kulcsa

×
×
Megjelent: 2014.10.13 Vissza

Népszerű téma napjainkban az adatközpontok energiafelhasználása, és nem véletlenül – miközben a régi technológiák egyre kevésbé hatékonyak, a piaci igények egyre inkább növekednek.

Az Egyesült Államokban a Nemzeti Erőforrás-védelmi Tanács igen sokat foglalkozik az üggyel. Neve ellenére ez nem egy kormányügynökség, hanem egy környezetvédelemmel foglalkozó érdekvédelmi csoport, amely a Greenpeace-nél higgadtabban közelíti meg a hasonló témákat. Nemrég egy jelentést publikáltak, amelyben az amerikai adatközpontok energiafelhasználását vizsgálták.

Ami nyilvánvaló: a szerverfarmok rengeteg energiát használnak. Az államokban működőek együttesen kétszer annyit, mint New York City.

Ez magában erősen hangzik, ám nem újdonság. Ami érdekesebb, az a felhőalapú rendszerek aránya. Tudjuk, hogy a kisebbséget képviselik egyelőre, s azt is, hogy mekkora potenciál rejtezik bennük, a jelentésből azonban kitűnik, hogy mennyire térhódításuk elején járunk még. Jelenleg az összes adatközpont által használt energia mindössze négy százaléka táplálja az olyan hyper-scale felhőszolgáltatásokat, mint a Google-é, a Facebooké vagy az Amazoné.

A több bérlős modellben működő szerverfarmok az energiafelhasználás ötödéért felelnek, míg a házon belüli IT megoldások a negyedéért. A fennmaradó energiát – az összes majdnem felét – a kis- és közepes méretű központok élik fel.

Ez azért jelentős szempont, mert így bármilyen hatékonnyá teszik is az olyan nagy játékosok központjaikat, mint az Apple, a Google vagy a Facebook, akik nem riadnak el a kísérletezgetéstől, az új technológiáktól sem, ennek hatása minimális lehet csak. Ha tehát az energiahasználatot valóban optimalizálni akarjuk, mégpedig jelentősebb mértékben, a kisebb szereplőkkel kell foglalkozni. Ez minden komolyabb piaci szereplő számára fontos téma – a Servergarden Kft. is igen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy szerver rendszerei a lehető leghatékonyabban használják fel az energiát.

Nincsenek meg azonban az eszközök ahhoz, hogy ipari szinten felvehessük a harcot az energiapazarlással. A legtöbb esetben ugyanis a PUE (energiafelhasználási hatékonyság) mutatót használják mérőszámként, miközben a tanács szerint a legnagyobb pazarlásért a készenlétben tartott, aktívan nem használt szerverek felelősek.

Arra kell rájönni, hogyan csökkenthető az üzemben tartott, de ki nem használt szerverek száma, ez azonban már csak azért is bonyolult, mert a szakemberek sokszor abban sem egyeznek meg, hogy mikor számít egy szerver „hasznosnak”. Új sztenderdek felállítására volna szükség, ezt azonban az érdekütközések és véleménykülönbségek akadályozzák.

A jelentés tehát, amely rávilágított, hogy a kisebb méretű adatközpontoké a felhasznált energia tekintélyes része, egy dolgot világossá tett: nem csak a probléma nagy, de megoldása is rendkívül nehéz lesz.

Forrás: http://www.greendatacenternews.org/articles/750039/cutting-data-center-energy-starts-with-small-playe/