• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

A jövő kritikus infrastruktúrája: az adatközponti hálózat

×
×
Megjelent: 2016.01.04 Vissza

Az adatközpontok rendelkezésre állásáról ma még kevés szó esik a közbeszédben, pedig a 2020-as évek internetes infrastruktúrára épülő gazdaságának valószínűleg ez lesz majd a legfontosabb tényezője. A futurológusok szerint ekkorra a netkapcsolat és az adatok kezelése épp olyan fontos lesz, mint maga az elektromosság.

Az adatközpontok többé nem engedhetik majd meg maguknak, hogy ne legyenek tökéletesek. A tendenciák már ma is tökéletesen látszanak, éppen ezért az adatközpontok üzemeltetőinek és tervezőinek már most fel kell készülniük mindarra, amit a '20-as évek megkövetelnek majd létesítményeiktől.

Ha el akarjuk képzelni, mennyire átszövi majd mindennapi életünk legapróbb mozzanatait is az internet, elég, ha a közeljövőbe tekintünk vissza. 2006-ban még nem létezett az iPhone (és általában az okostelefonok), a Facebook embrióállapotában 50 ezer felhasználót számlált, a YouTube éppen, hogy elindult, egy 24 hüvelykes LCD TV pedig 3000 dollárba került. Ha a ma átlagemberét ebbe a világba röpítenénk vissza, rögvest hiányérzete támadna. Az internet közel sem játszott akkora szerepet mindennapi életünkben, mint ma.

A változás nagyságrendileg épp ilyen lesz a következő évtizedben is. Az adatközpontoknak egy olyan társadalmat kell majd kiszolgálniuk, melynek tagjai a nap 24 órájában online vannak okoseszközeiken keresztül. Ezek az eszközök pedig hatalmas fejlődésen mennek majd keresztül.

A mai legerősebb szerverek teljesítményével ekkora egy egyszerű okostelefon is bírni fog, legalábbis ha a fejlődés továbbra is követi Moore törvényét – és nem úgy tűnik, hogy ne követné. Mai telefonjaink számítókapacitása a komplett Apollo-programét meghaladja, gondoljuk csak el, mivel facebookozunk majd tíz év múlva.

A „predictive support”, vagyis a technológia, amely nem csak a hibaelhárítást, de a hibák megelőzését is lehetővé teszi, létfontosságú lesz majd. Ilyen technológiákon dolgozik például a Dell is: PC-üzletáguk fejlesztői már el is készültek a megoldással, amely képes a laptopok merevlemezének meghibásodásait még azelőtt jelezni, hogy azok bekövetkeznének.

A szakértők szerint a jövőben az adatközpontok éppen olyan kritikus elemei lesznek majd az infrastruktúrának, mint az erőművek, így ugyanolyan rendelkezésre állási mutatókat is követelünk majd meg tőlük. A ma legmodernebb adatközpontjai, mint például a Servergarden Kft. létesítménye, 99,99 százalékos rendelkezésre állással működnek – eljöhet az idő, amikor még ez is kevésnek bizonyul...

Az Internet of Things (IoT) korának beköszöntével hozzászokunk majd, hogy életünk minden egyes aspektusának működéséhez elengedhetetlen a kapcsolat. Az adatközpontok biztonsága is felértékelődik így, hiszen végleg kritikus infrastruktúrává lépnek elő. Nélkülük nem működik majd a gazdaság, de a kávéfőző sem, bármily furcsán hangozhat is ez.

Az IT-szakembereknek tehát már ma gondolniuk kell arra, hogy adatközpontjaiknak hamarosan sokkal fontosabb feladat jut majd, mint a vállalati rendszerek üzemeltetése.

Forrás: http://searchdatacenter.techtarget.com/news/4500256105/Data-center-uptime-pressure-mounts-as-IoT-takes-hold