fbpx

A Japán Coincheck 400 Millió Dollár értékű Tokennel Kártalanítja A Hackerek áldozatait

A Coincheck, Japán egyik legnagyobb kriptovaluta tőzsdéje arról számolt be, hogy körülbelül 400 millió dollár értékű NEM zsetont, titkosítási pénzt loptak el a hackerek, amikor 500 millió zsetont illegálisan egy ismeretlen félnek továbbítottak.

Jelenleg nem ismert, hogy a hackerek pontosan hogyan lopták el a tokeneket, de a japán Pénzügyi Szolgáltatások Ügynöksége már vizsgálódik az átutalás ügyében. Időközben, a további támadásokat elkerülendő, a Coincheck befagyasztott minden betétet, lehívást és a NEM érmék kereskedelmét.

Az eset kiszivárgása után órákig kellett várni a magyarázatra, de amikor végül a Coincheck társalapítója, Yusuke Otsuka a nagyközönség elé lépett, sem derült ki semmi érdemleges.

Otsuka elmondta a Tokiói Értéktőzsdén késő este tartott sajtótájékoztatón, hogy a vállalat nem tudta, hogy az 500 millió token hiányzik, de a cég arra törekszik, hogy szavatolja az összes ügyféleszköz biztonságát, derült ki a riportból.

Amellett, hogy ideiglenesen beszüntettek minden tranzakciót, a The Guardian arról számolt be, hogy a Coincheck döntött: megtéríti az ellopott 400 millió dolláros NEM-érméket. Összességében a vállalat várhatóan 46,3 milliárd jent utal vissza a 260 000 ügyfél számára, akiket a hackerek megloptak.

A Cointelegraph kriptovalutákkal foglalkozó szaklap szerint az érméket néhány “hot walleten” keresztül lopták el január 26-án, pénteken a kora reggeli órákban. A hackerek állítólag megszerezték a pénztárca privát kulcsát, ami lehetővé tette számukra a NEM érmékhez való hozzáférést.

Holott egy kellőképpen felkészült szolgáltató kiemelt hangsúlyt fektet a biztonságra, mint például a szervereket tároló és üzemeltető Servergarden Kft. is teszi.

A „hot wallett”, magyarul „forró pénztárca” lényegét tekintve a kriptográfiai pénznemek ellenőrző számlája. A hot wallett célja az átutalások megkönnyítése, de nem szolgál hosszú távú tárolásra, inkább egyfajta átmeneti tároló.

Mivel rövidebb ideig élnek, és nagy forgalom megy át rajtuk, vonzóbb célpontot nyújtanak, mint a magasabb biztonsági fokozatú, jobb titkosítású „hideg pénztárcák”. A hideg pénztárcákat ugyanis a kriptovaluták hosszú távú tárolására tervezték, és általában nem kapcsolódnak az internethez.

Ennek köszönhetően a hideg pénztárcához való fizikai hozzáférés csak alaposan ellenőrzést követően valósulhat meg – ez az egyetlen módja annak, hogy bárki ezekhez a pénztárakhoz hozzáférhessen.

A Coincheck lopás csak egy a sok, magas színvonalon kivitelezett kriptovaluta rablás közül az elmúlt néhány hónapban. A bitcoin és más blockchain technológián alapuló, egyéb kriptovaluta számos új befektetőt vonzottak, és a pénzforgalom ugrásszerű növekedése a kriptovaluta tőzsdéket vonzó célponttá tette a hackerek számára.

Japánban, a világ egyik legnagyobb kriptovaluta piacán, a politikai döntéshozók bevezetettek egy licenszelési rendszert a helyi ügyletek felügyelete hatékonyságának növelésére, hogy elkerüljék az 2014-es Mt. Gox tőzsde összeomlásának megismétlődést, amely világszerte megrengette a kriptovaluta piacokat.

A lopás az után következett be, hogy a Coincheck engedélyt kért kriptovaluta tőzsdeként való működésre Japánban. Az új szabályozás a kriptovaluták egyik legkedveltebb piacát regulázzák meg, olyan időben, amikor a kriptovaluta tőzsdék még meglehetősen gyéren szabályozottak az egész világon.

Miközben a Google hadat üzent a Bitcoin és más kriptovaluták reklámozásának, és bezuhantak a nagy kriptovaluták, Japán lépése azt sugallja, hogy ez az egész csak átmeneti állapot.

https://www.digitaltrends.com/computing/coincheck-400m-nemcoin/