• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

A hosting új arca – nagy változás előtt az adatközpontok

×
×
Megjelent: 2014.12.05 Vissza

A neten keresztül kommunikáló eszközök az adatközpontok forradalmát is elhozhatják a szakértők szerint – egyelőre ebből annyi látszik, hogy a szerverpiac forgalmát bőven segíti a terjedés.

Az előrejelzések szerint 2020-ig 33 milliárd olyan eszköz lesz majd a világon, amelyek a neten keresztül kommunikálnak – ez nem is olyan elképzelhetetlen, ha számításba vesszük, hány okostelefonnal, táblagéppel, számítógéppel rendelkezünk már most is, és még csak most lépnek majd be a piacra az különféle okoseszközök, mint például az okosórák, és az okosotthonok eszközei is a következő években terjednek el várhatóan nagyobb mértékben. Mindebbe tehát az úgynevezett „Internet of Things”, azaz a kijelző nélküli, de hálózaton kommunikáló eszközök is beleszámítanak.

Okostelefontól a szemetesig

Fejenként tehát hat éven belül – ha minden földlakót beszámolunk – négy ilyen eszközzel rendelkezünk majd, ami egyáltalán nem irreális becslés. Ez a Strategy Analytics becslése – a Cisco szerint az 50 milliárd közelebb áll a valósághoz.

Ehhez a roppant mennyiségű eszközhöz hatalmas infrastruktúra is kell – nagyobb, mint amekkorával jelenleg rendelkezünk. A kommunikációt kezelő hálózatnak fejlődnie kell, éppen ezért virágzó évek elé nézhet a szerveripar.

Az Intel szervermarketinges vezetője, Alan Presley szerint ma már látható, hogy a különféle okoseszközök hogyan befolyásolják pontosan az eladásokat. A számok azt mutatják, hogy 600 okostelefon vagy 120 tablet eladására jut egy szerverértékesítés. Az IoT, vagyis a másfajta hálózati eszközök, pl. az okosotthonok berendezései esetén azonban egyelőre még nem tudnak ilyen statisztikát kiállítani.

Az eladásokat növelik a hálózaton kommunikáló szenzorok is, amelyek például Bostonban az utcai szemetesek telítettségét mérik, hogy a kukásautók csak akkor induljanak útnak, ha van is mit felszedniük.

Irány a virtualizáció

Hogy mindez hogyan változtatja meg az adatközpontokat? A szerverfarmokon egyre több big data és új típusú workload feldolgozása válik majd szükségessé, így nagyobb rugalmasságot követelnek majd meg az alkalmazások. Ez maga után vonja majd a virtualizáció szélesebb körű elterjedését a tárolók és hálózatok szintjén is, hogy a számtalan különféle alkalmazást optimális erőforrásokkal szolgálhassák ki. Számos adatközpontban, így például a Servergarden Kft. hazai géptermeiben már ma is rutinnak számít az optimális erőforrás-elosztást lehetővé tévő virtualizáció.

Az Intel éppen ezt szeretné meglovagolni, ezért arra törekszik, hogy a jövő adatközpontjaiban mindenhol Xen architektúrái álljanak szolgálatba.

Jelenleg a telekommunikációs vállalatok érdeklődnek a legjobban a virtualizációs lehetőségek iránt, ami nem véletlen, hiszen a rengeteg különféle célhardver és szolgáltatás kezelése rugalmas infrastruktúrát követel meg.

Forrás: http://www.hwsw.hu/hirek/53031/intel-szerver-adatkozpont-piac-internet-of-things.html