• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

A hibridek korának felemelkedése

×
×
Megjelent: 2015.11.04 Vissza

Minden nagyvállalatnak van már felhőstratégiája. A felhő adoptálása egy utazás, a stratégia pedig a térkép ehhez az utazáshoz. A GPS, amely minden kanyarnál megmutatja a helyes irányt.

Ahogyan a vállalatok átállnak a felhőre, egy adott ponton azt fogják látni, hogy két állomás között állnak: alkalmazásaik egy része még saját telephelyükön (on-premise) fut, míg mások már vidáman a felhőben. Ez azonban nem szokatlan – az átállás eleve így működik, és ez az a hónapokig, sőt, sokszor évekig tartó fejlődési folyamat, amely a hibrid kort életre hívta.

Nem nehéz felismerni azt, milyen előnyöket látnak a vállalatok a felhőre történő átállásban. Ez a megoldás megtakarítja nekik az infrastruktúra, a licencek költségeit, növeli a rendszer stabilitását és rugalmasságát. Az átmeneti időszak ugyanakkor nem zéróösszegű játszma, és nem is egyik pillanatról a másikra megy végbe. Fokozatos adoptálásról beszélünk, mely során az egyes applikációkat egyenként ültetjük át a felhőalapú rendszerbe, míg mások on-premise megoldásként vagy privát felhőben maradnak velünk.

Az ilyen hibrid környezeteknek részei lehetnek privát és publikus felhők és on-premise infrastruktúrák, mindezek pedig együttesen szolgáltatják a technológiai hátteret az alkalmazottak és ügyfelek számára. A hibrid infrastruktúrák változatos építőelemeik legjobb tulajdonságait összegzik magukban, rugalmasságot és költséghatékonyságot biztosítva az őket alkalmazó vállalatok számára. Nem véletlen, hogy a cégek egyre kényelmesebben érzik magukat az ilyen környezetekben.

Nem véletlen, hogy az Infonetics Research szerint a hibrid környezet a felhő-infrastruktúrák evolúciójának következő lépése, s hogy az egy évvel korábbi adatokhoz képest a hibrid környezetek alkalmazása 2015-ben megduplázódik.

Van, ami nélkül egyetlen útra sem akarunk elindulni, amit semmiképpen sem hagynánk otthon – és a felhőre való átállásnál ez a láthatóság.

Láthatóság a hibrid felhőben

Az on-premise és felhőalapú megoldások esetében a láthatóság kulcsfontosságú. Ez segíti a vállalatokat abban, hogy megértsék a terhelést, biztosítja a szolgáltatások megbízhatóságát, biztonságát és teljesítményét. Segít megérteni, hogyan és miért működnek rosszul a dolgok, mi történik éppen – ami egy hibrid környezetben néha igen nehéz lehet. A munkaterheléseket a helyszíni és felhő-infrastruktúrákban monitorozni, mérni és biztosítani kell. Ha a felhő nem úgy teljesít, ahogyan azt várnánk tőle, meg kell tudnunk, mikor és hol kanyarodtunk el a rossz irányba utunk során.

Ez a láthatóság biztosítja, hogy a felhőben ugyanolyan zökkenőmentesen, megbízhatóan és biztonságosan zajlik a munka, mint a helyszínre telepített rendszereknél, ez pedig bizalmat épít ki a teljes adoptálással szemben. Önbizalmat ad, mert a vállalatok láthatják, hogy elköltöztetett applikációik rendesen működnek, így újabbakat is szívesebben migrálnak a felhőbe.

A végállomás

Minden utazás felfed korábban ismeretlen dolgokat magunkról és a világról. Ez esetben a hibrid környezeteknek hála megváltozik a vállalatok hozzáállása, a vállalati kultúra a felhőszolgáltatásokkal szemben. A hibrid kor persze csak egy állomás egy igen hosszú úton, de biztosan segíti a nagyobb szemléletváltást – arra kell csak figyelnünk, hogy ne térjünk el térképünk útmutatásaitól.

 

http://www.datacenterknowledge.com/archives/2015/08/31/welcome-hybrid-age/