• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

A hekkerek ellen tervezett chipet az Intel

×
×
Megjelent: 2016.03.25 Vissza

Az adathalászat, a céges adatlopások egyre nagyobb fenyegetést jelentenek, az Intel ezért úgy döntött, hogy ideje a chipek szintjén is felvenni a harcot a támadókkal.

Legújabb chiptechnológiájuk, az Authenticate nem csak arra képes állításuk szerint, hogy blokkolja a hekkerek próbálkozásait, de ezzel együtt le is egyszerűsíti a hitelesítési folyamatot. A chipet használó processzorok segítségével kiiktathatóak a hosszú, folyamatosan változó jelszavak és rövid személyes azonosítókkal helyettesíthetőek – vagy éppen ujjlenyomatokkal és más biometrikus azonosítókkal.

Az új, biztonságosabb chipeket a vállalat hatodik generációs processzoraiba építik majd be, és meg nem nevezett vállalatoknál tesztelik majd mielőtt még a nagyközönség számára is elérhetővé tennék őket. A későbbiekben a vállalat a tervek szerint minden olyan processzorba beépíti majd a technológiát, amelyet a vállalati ügyfelek számára készített személyi számítógépekbe szánnak.

A rendszer hardveralapú többlépcsős hitelesítést használ, azaz egy felhasználót több különféle módszer segítségével is azonosítanak, így zárva ki a hekkereket még akkor is, ha azok esetleg megszerezték a jelszavakat.

A vállalati szférában rendkívül komoly problémát jelent a phishing, vagyis az adathalászat. Az Intel alelnöke, Tom Garrison szerint minden egyes nap körülbelül 117 ezer kibertámadás történik céges rendszerek ellen, amelyeknek az a célja, hogy megszerezzék a belépéshez szükséges felhasználóneveket és jelszavakat.

Az Intel új technológiája azonban nem bízza a véletlenre az azonosítást. Egy alkalmazott felismeréséhez szükség lesz persze a jelszóra is, de emellett a chip figyelni fogja azt is, hogy hol található éppen az alkalmazott mobiltelefonja vagy belépőkártyája, és biometrikus azonosításnak is aláveti.

Persze az IT szakemberek minden vállalatnál szabadon dönthetik majd el, hogy mely funkcióit használják ki a technológiának, a lehetőség azonban adott lesz arra, hogy jócskán megnehezítsék bárki dolgát, aki illetéktelenül akar belépni a céges rendszerbe.

Patrick Moorhead, a Moor Insights & Strategy elemzőcég feje szerint az igazi újdonság az, hogy mindez a chipbe építve jelenik meg – korábban az azonosításhoz szükséges technológiákat úgy kellett összeilleszteni, hogy megfelelően biztonságos rendszert kapjunk, az Intel azonban most már alapból ilyen processzorokat fog szállítani.

A hardvert feltörni sokkal nehezebb, mint a szoftver szintjén megszerezni az adatokat. Az adathalászok legtöbbször úgy szerzik meg a jelszavakat, hogy egy hamis, de igazinak látszó e-mailt küldenek a felhasználónak például a vállalattól, ahol dolgozik (vagy a bankjától és így tovább), és megpróbálják rávenni arra, hogy megadja a jelszavát, általában azzal az ürüggyel, hogy valamilyen biztonsági probléma adódott, amelyhez szükség van a hitelesítésre. Az Intel processzorait azonban nem lehet majd átverni egyetlen kicsalt jelszóval.

„Már nem csak egy jelszavad lesz. Odatartod majd a hüvelykujjad vagy ránézel a PC-re, a közelben tartod a telefonod, és [a chip] még azt is tudni fogja, hogy az adott épületben férsz hozzá a gépedhez, nem pedig valahonnan Litvániából”, ecsetelte az előnyöket Moorhead.

 

Forrás: http://phys.org/news/2016-01-intel-chip-technology-foil-hackers.html