• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

A felhő is leállhat?

×
×
Megjelent: 2015.05.27 Vissza

Egyetlen szervezet sem tudhatja magát tökéletes biztonságban a katasztrófáktól. Legyen az valamilyen szó szerinti értelemben vett vészhelyzet, mint a katasztrófa, vagy akár csak egy komolyabb áramkimaradás, aki felhőszolgáltatást üzemeltet, alaposan fel kell készüljön az ilyen váratlan esetekre is.

Arra, hogy még a legnagyobbak is belefutnak néha az ilyen hibákba, jó példa az Amazon esete. 2012 júniusában a vállalat egy komplett adatközpontja állt le, amely az Amazon Web Services üzemeltetéséért volt felelős. Minden olyan szolgáltatás, amelynek a kezeléséért ez a központ felelt, leállt - többek között a Pinterest és a Netflix is, méghozzá több mint 6 órára, ami rengeteg idő.

És ez persze nem csak az Amazont érinti: egy tanulmány szerint 2007 óta a 13 legnagyobb felhőszolgáltató összesen 568 órányi leállást "hozott össze", ami 72 millió dollárnyi kárt okozott.

A felhőszolgáltatók felelőssége ebben a kérdésben rendkívül nagy, hiszen akár felhasználók milliói, vállalatok tömegei függhetnek attól, hogy elérhetőek-e a szolgáltatásaik. Egy több órás leállást nem lehet elintézni azzal, hogy utána egyszerűen visszakapcsoljuk a szolgáltatást – addigra lehetnek olyanok, akik milliós károkat szenvednek egyszerűen azért, mert nem férnek hozzá adataikhoz, nem működnek kommunikációs csatornáik vagy éppen webes szolgáltatásaik.

Egy modern szolgáltatónak kötelessége olyan redundáns biztonsági rendszerekkel biztosítani az elérhető legmagasabb szintű rendelkezésre állást, amelyek még valamilyen váratlan esemény esetén is képesek elhárítani a gondot. Olyan rendszereket üzemeltetni, amelyek az elsődleges rendszer sérülése esetén át tudják venni annak feladatait, és olyan megoldásokat alkalmazni, hogy az adatok ne vesszenek el akár valamilyen természeti katasztrófa, akár egy sikeres hackertámadás esetén sem.

Akiknél adatainkat tároljuk, felelnek azért, hogy meg is őrizzék azokat biztonságban, hogy szolgáltatásainkat működőképesen tartsák. Jól meg kell válogatnunk, hogy kiben bízunk meg ilyen mértékben, és olyan szerver mellett dönteni, aki a Servergarden Kft.-hez hasonlóan magas szintű biztonsági alkalmazásokkal és berendezésekkel kezeskedik azért, amit náluk tárolunk.