• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

A felhő egyre fontosabb, de hiányzik a stratégia

×
×
Megjelent: 2015.05.18 Vissza

Tízből hét vállalat szerint a vállalati felhőalkalmazások fontos szerepet játszanak az üzleti sikerben a Cloud Sherpas legújabb felmérése szerint – ennek ellenére alig a felüknek van valódi felhőstratégiája.

A 2015 Enterprise Cloud Report elkészítéséhez több mint 200 céget kérdeztek meg, az eredmények szerint pedig 82 százalékuk szerint az IT-stratégiában kulcsfontosságú szerep jut a felhőtechnológiának. A megkérdezettek 36 százaléka egyszerre több felhőalkalmazást is igénybe vesz, 31 százalékuk pedig napi szinten használja a felhőt. A high-tech és gyártócégek 52 százaléka használ egyidejűleg több applikációt, míg az oktatásban érdekelteknek 50, az ingatlanpiacon tevékenykedőknek pedig 44 százaléka.

A felmérés adatai megmutatták azt is, hogy mi az, ami a vállalati felhőalkalmazások terjedését ösztönzi a piacon. Látványosan megoszlottak a válaszok aszerint, hogy a vezetőség mely tagja tartja a cégeknél a legfontosabbnak a felhő használatát: a válaszadók 57 százalékánál az informatikai igazgató (CIO), 22 százaléknál a vezérigazgató (CEO), 19 százalékuknál pedig a műszaki igazgató (CTO) pártolja leginkább a technológiát. Az ügyfelekre 19 százalék hivatkozott ösztönző erőként.

És hogy mire használják a felhőt? 71 százalék a hatékonyságot akarja növelni a segítségével, 66 százalékuknál fontos a szervezeten belüli kommunikáció javítása, 55 százaléknál az innováció, 50 százaléknál pedig az elérésen is javítani akarnak a felhő által.

A kérdőív legérdekesebb eredményei a biztonságra és adatvédelemre vonatkozó kérdésekből születtek. Arra az állításra, miszerint „a biztonsági megfontolások vállalatom egy vagy több részlegét eltántorították a felhőtechnológiák alkalmazásától”, 28 százalék válaszolt úgy, hogy erősen egyetért vele, további 31 százalék pedig egyetértett. 62 százaléknál problémát jelentett a megelőző rendszerekről való átállás, melyből 24 százaléknyian értettek egyet ezzel erősen. Az adatvédelmi megfontolások közel a válaszadók kétharmadánál (63 százalék) jelentettek visszatartó erőt.

A felmérés legfontosabb megállapítása, hogy a vállalatok többsége nem rendelkezik rendesen kidolgozott stratégiával a felhőalapú alkalmazások bevezetésére. „A felhőtechnológiákra történő átállás megköveteli a vállalatoktól, hogy több tényezőt is fontolóra vegyenek az ár és a beszállító mellett, így például behatóan elemezniük kell létező alkalmazáscsomagjukat és vállalatuk igényeit is”, mondta el a Cloud Sherpas elnökhelyettese, Matthew Johnson.

„A vállalatoknak akkor származhat a legnagyobb előnyük a felhőbe költözésből, ha a döntéshozóknak sikerül találniuk egy olyan megoldást, amely mindannyiuk számára megfelelő” – jelentette ki a szakember.

Forrás: http://www.cloudcomputing-news.net/news/2015/apr/16/cloud-continues-be-important-businesses-theres-no-strategy-place/