• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

A biztonsági mentés már több egyszerű klónozásnál

×
×
Megjelent: 2015.09.14 Vissza

A vállalati rendszereknél a redundáns adattárolás egyszerű és nagyszerű módja annak, hogy biztosítsuk adatainkat – a biztonsági mentések terén azonban nagy változások mennek végbe éppen, amelyek örökre megváltoztathatják az adatvédelem e szegmensét.

Az egyik fontos terület, ahol forradalmat tapasztalhatunk, maga az adatok duplikálása. A hagyományos backupnál az úgynevezett replikált snapshotok már hatékonyabb – bár drágább – alternatívát biztosítanak, megjelentek a felhőalapú környezetek és így tovább.

A biztonságba helyezendő adatok terén is komoly változásokat észlelhetünk. Ma már egész rendszereket, alkalmazásokat, virtuális gépeket kell duplikálnunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk az infrastruktúra kritikus elemeit.

A hatékony helyreállítás mércéje

Ahhoz, hogy rendszereinket hatékonyan védjük az adatvesztés ellen, mindenek előtt fel kell mérnünk, hogy mit is akarunk megvédeni.

A hatékonyság mércéjeként meg kell határoznunk a visszaállítási időt (TRO) és a visszaállítási célokat (RPO). Ezek alapján tudhatjuk, hogy mennyire vagyunk képesek megfelelni a követelményeknek – eléggé gyorsan képesek vagyunk-e visszanyerni az információt, és elegendőt vagyunk-e képesek visszaállítani belőle szüksége esetén?

A különféle adatoknak különféle igényeik vannak ebből a szempontból. Vannak olyan adatbázisok, amelyeket elegendő havonta egyszer replikálni – és vannak, amelyeket szinte valós időben kell mentenünk. Erőforrásainkat is ennek megfelelően kell elosztani, s a biztonsági mentéseket időzíteni a rendszer elemeire szabva – így nem pazarolunk kapacitást arra, hogy a "hideg" adatokat mentsük, amelyek már egyébként is megvannak, és semmi szükség gyakori replikálásukra.

A felhőben a kevesebb néha több

Tekintettel kell lennünk arra is, hogyan változott meg az eszközhasználat az elmúlt években. Ha okoseszközökről, laptopokról, egyáltalán bármilyen hordozható eszközről készítünk mentést, figyelnünk kell például arra, hogy az félbehagyható és folytatható legyen, amikor az eszköz éppen le- vagy felcsatlakozik a hálózatra.

Arra sem árt figyelmet fordítanunk, hogy ha 50 különféle eszközt használunk, ne 50-szer másoljuk le ugyanazokat az adatokat. A felhőalapú rendszerek remek lehetőséget kínálnak arra, hogy master copy-kat hozzunk létre, központi másolatokat, amelyekkel biztonságban tudhatjuk az adatokat, s nem fordítjuk a rendelkezésünkre álló tárhely nagy részét archívumok tárolására.

Forrás: http://www.theregister.co.uk/2015/07/23/you_can_do_more_with_backup_than_just_cloning_your_data/