fbpx

A BitCoin és A Kriptovaluta-bányászat

A Bitcoin, a kriptovaluta-bányászat, a bányászhardver olyan kifejezések, amelyeket pár éve ismert meg a világ.

2009 óta sok minden változott a Bitcoin bányászat mikéntjeivel kapcsolatban. Először a PC-k processzorait használták erre a sok hasznot hozó feladatra, de hamar kiderült, hogy ez ilyen módon nem elégséges a kriptopénz bányászáshoz.

A videokártyák tündöklése és bukása a kriptovaluta-bányászatban

Gyorsan áttértek hát a videokártyák processzoraira, mert 50-100 szoros adatmennyiséget tudtak a GPU processzorokkal előállítani, szemben az alaplapi CPU processzorokkal.

2011-ben viszont egy új informatikai iparág fejlődött ki, amely kifejezetten olyan hardverek előállítására szakosodott, amely gyakorlatilag kizárólag csak kriptovaluta bányászatra lettek tervezve. Az első generációs gépek USB-n keresztül csatlakoznak a PC-inkhez és így könnyen vezérelhetőek voltak.

A legjobb bitcoin bányászgépek az ASIC gépek – amikkel csak bányászni lehet

Napjainkban a legújabb és leggyorsabb kriptopénz bányász megoldást az úgynevezett Alkalmazásspecifikus Integrált Áramkör (ASIC) nevezetű gép kínálja. Ahogy a virtuális valuta értéke nő, és csökken az azonos teljesítménnyel kitermelhető Bitcoin mennyisége, úgy drágulnak ezek a szerkezetek a piacon.

Hogyan vásároljunk kriptovaluta-bányagépet?

Aki bányászásra adja a fejét, jó, ha mélyen a zsebébe nyúl, mert jelentős befektetést kell végrehajtson. Vásárlásnál elsősorban az árat és az energiafogyasztási faktorokat vegyük figyelembe.

Ha utánaszámolunk, hogy például egy 5 TerraHash kapacitású gép 8 Wattot fogyaszt GigaHash-enként, akkor minden órában akár 40 960 Watt, azaz 41 Kilowatt áramot is elhasználhat, ami rengeteg áramfogyasztást jelent egy hónap távlatában. Az üzemeltetésük sem két fillér, ezért érdemes olyan szolgáltatóhoz fordulni, akik vállalják a bányászgép-szerverek üzemeltetését, mint ahogy azt például a Servergarden Kft. is teszi.

Jelenleg világviszonylatban több mint 40,5 TW áramot fogyasztanak csak a bitcoin bányagépek – óránként. Magyarország teljes áramfogyasztása 2015-ben 4,1 MW volt óránként.

Viszont ha egy ilyen gép nagyjából 0,15 Bitcoint bányászik ki egy hónapban, akkor voltaképpen (pillanatnyi árfolyam szerint) 550 000 forintot hoznak a gépek konyhára, ami nem hangzik rosszul elsőre.

Elnagyolt számolással egy bányászgépek alkotta rendszer megawattnyi áramot is fogyaszthat folyamatos használat mellett.  Márpedig az egyre bővülő Bitcoin hálózat bonyolítja a gazdaságos bányászást.

Ez sajnos azt eredményezi, hogy a bányagépeknek is folyamatosan sokkal nagyobb kapacitással kell rendelkezniük, mint egy vagy két évvel korábban.

Összefoglaló a jelenleg kapható legjobb Bitcoin bányász szolgáltatásokról

 

A bányászgépekhez, hogy megtérüljön a befektetés, jelenleg is milliók szükségesek. Amennyiben valakinek nincs ennyi tőkéje, vagy nem szeretne hardveresen bányászni, az köthet akár szerződést is felhő alapú bányászásról a különböző bányász farmokat üzemeltető cégekkel.

Mutatjuk kiket érdemes megnézni ilyen célra:

  • Hashflare: a Hashflare SHA-256 pénzt bányászik, ami alapvetően nyereségesnek számít a piacon, viszont a kifizetést Bitcoinban adja meg.
  • Genesis Mining: ők jelenleg a legnagyobbak a szektorban. 3 különböző felhőt birtokolnak és az áraik is jutányosak.
  • Hashing 24: 2012 óta foglalkoznak Bitcoin bányászással. A legmodernebb ASIC-okat használják, hogy a lehető leggazdaságosabban tudjanak bányászni.
  • Minerx: a Minerx egy innovatív szemlélettel rendelkező cég a piacon. Érdemes megnézni őket!
  • Hashnest: ők gyártják az AntMiner nevezetű bányagépeket és saját maguk ezekből nagyjából hatszázat üzemeltetnek folyamatosan. Talán velük éri meg a legjobban szerződést kötni.
  • Eobot: csak 10 Dollárnak megfelelő összege van valakinek, hogy beszálljon ebbe az üzletbe? Az Eobotnál ez nem gond.
  • MineonCloud: Azt állítják, hogy 35 TerraHash/s előállítására elegendő hardverük van.
  • Összességében azt tanácsoljuk, hogy óvatosan, körültekintően szálljon be a bányászatba az, akinek még nincs tapasztalata és nézzen szét alaposan a különböző szakfórumokon, kiket ajánlanak mások.
  • A kriptovaluta jelenleg hatalmas nyereséget hozhat, ám, mint a Bitcoin legutóbbi zuhanása is mutatja, a bukás is hatalmas lehet.