• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Tényleg elkészítették az örökkévaló adattárolót

×
×
Megjelent: 2016.03.30 Vissza

Az adattárolásban számos kihívással állunk szemben: miközben egyre elképesztőbb adatmennyiségeket állítunk elő nap mint nap, tárolóink túlságosan kis kapacitással bírnak, sérülékenyek, túl rövid az élettartamuk. Legalábbis eddig így volt, de most lehet, hogy újraértelmezhetjük az adattárolást egy üveglapkának köszönhetően.

A Southamptoni Egyetem Optoelektronikai Kutatóközpontjának szakemberei jó pár éve dolgoznak már azon, hogy megoldják az adattárolás problémáját, nemrég pedig bemutatták legújabb fejlesztésüket.

A kis lapka, amelyet bemutattak, úgynevezett ötdimenziós technológiát használ (5D), az adatokat a belsejében található nanorácsok őrzik. Magukat az adatokat öt paraméterből, a három fizikai dimenzió mellett a fényvisszaverődés erejéből és mértékéből határozzák meg.

És hogy mire képes ez a kis, néhány milliméteres üveglemez? 2013-ban még csak kísérleteztek a technológiával, így még csak egy szövegfájl 300 kilobájtos másolatát tudták 5D technológiával rögzíteni. Mára egy ekkor kis eszközön 360 terabájtnyi adatot tárolnak, vagyis az emberiség komplett írott történelmét elhelyezhetnénk rajta.

Az eszköz élettartama gyakorlatilag végtelen, és ezt nem csak úgy kell érteni, hogy még akár a következő generációs is használhatja. Jelen fizikai ismereteink szerint szobahőmérsékleten az ismert Univerzum életének végéig képes megőrizni minden adatot, 190 Celsius-fokra hevítve pedig 13,8 milliárd évig – ami nagyjából a világegyetem jelenlegi korának felel meg.

A technológia persze egyelőre még forradalmian új, a drága lézerberendezések miatt nem kell arra számítani, hogy néhány éven belül otthon is írhatunk örökéletű lemezeket – olvasni őket azonban igen könnyű lesz őket, nem bonyolultabb az egész, mint egy átlagos DVD esetében, állítják a kutatók.

A technológia rendkívül hasznos lehet olyan szervezetek számára, amelyek hatalmas archívumokat akarnak biztonságosan tárolni – a nagyvállalatoktól a könyvtárakig bárkinek, hiszen rendkívül sok adatot helyezhetnek el egy szinte elpusztíthatatlan és végtelen élettartamú tárolón.

Egyvalami biztos: attól már nem kell tartanunk,hogy civilizációnk legnagyobb vívmányai feledésbe merülnek, ezeket az adattárolókat ugyanis jóval azután is olvashatja majd egy kíváncsibb idegen látgató, hogy az utolsó ember is rég eltűnt a Föld színéről.

 

Forrás: http://www.southampton.ac.uk/news/2016/02/5d-data-storage-update.page