• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Matuzsálem-szervert nyugdíjaztak, megvan a hosszú élet titka is

×
×
Megjelent: 2016.03.18 Vissza

A The Register nemrég levelet kapott egy szakembertől, aki elmesélte nekik, hogy egy nem kevesebb, mint 18 éve és tíz hónapja folyamatosan működő szervert állítottak le nemrég. Ma abszurdnak tűnhet a gondolat, hogy egy ilyen kényes eszköz közel két évtizedig probléma nélkül üzemeljen, pedig csak egy kis törődésre van ehhez szükség.

A kérdéses szervert egy 200 MHz-es Pentium processzorral, 32 MB memóriával és 4 GB-os SeaGate gyártmányú SCSI merevlemezzel láttak el annak idején. Végül azért kellett megválni tőle, mert egyre gyakrabban küldött hibaüzeneteket, ugyanakkor a levél alapján valójában még képes lett volna a működésre – de persze érhető, hogy a szakemberek nem akartak kockáztatni.

A gépet elsősorban specializált üzleti feladatokra használták – adatgyűjtése, számlaadatok tárolására, és hasonló munkákra. Üzemeltetői szerint az egyik oka annak, hogy ilyen sokáig gyakorlatilag hiba nélkül voltak képesek üzemeltetni a hardvert éppen az, hogy nagyon speciális feladatokra használták, méghozzá éppen olyanokra, amilyenre az eszközt tervezték. Néhány év után elkezdtek persze azon gondolkodni, hogy átköltöztetik a feladatokat egy újabb szerverre, a régi gép azonban olyan tökéletesen futott a FreeBSD 2.1.1-es operációs rendszerrel, hogy inkább hagyták működni, hiszen nem látták előnyét annak, hogy lecseréljék, ha egyszer semmi probléma nincsen vele.

Megóvták a gépet a támadásoktól is, többszörös tűzfalrendszerrel rejtették el, minimálisan volt csak látható a potenciális támadók számára, így működését nem zavarták meg illetéktelen behatolók sem.

Mindemellett fizikailag is gondját viselték – a szerverek önmagukban is nagyon kényes szerkezetek. A gépet igyekeztek nem feleslegesen túlterhelni (és ezzel túlhevíteni), illetve egy folyamatosan 18 Celsius-fokos szerverszobában tartották.

A legérdekesebb az egészben nem is az, hogy milyen hosszan működött a gép, hanem, hogy nem valamelyik nagy hardvergyártó termékéről van szó, ezt ugyanis úgy szerelték össze különféle alkatrészekből.

Az eset kiválóan példázza, hogy az egyébként néhány éves élettartammal tervezett hardverek némi odafigyeléssel milyen kiváló teljesítményre lehetnek képesek. Az egyik fontos tényező, hogy megfelelő környezetben működtessük a gépet – manapság a modern adatközpontokban igen komoly hűtőrendszerek és steril termek biztosítják azt, hogy sem a hőmérséklet, sem pedig a szennyeződés nem rontja a teljesítményt vagy akár a túlélés esélyét.

Fontos az is, hogy a gépet feleslegesen ne terheljük a határaiig. Egy a Servergarden Kft.-éhez hasonló adatközpontban ezt a terhelések elosztásával oldják meg, úgy hogy, egyetlen szervert sem hajtanak a legvégsőkig: intelligensen osztják meg az erőforrásokat úgy, hogy mindig optimális teljesítményt adjon a több száz szerver közös munkája.