• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Felvizezett energiahatékonyság – mit mérjünk és hogyan?

×
×
Megjelent: 2015.12.08 Vissza

Amióta csak létezik a PUE, vagyis az energiahatékonysági mutató, az adatközpontok üzemeltetői arra törekednek, hogy azt minél közelebb vigyék az ideálisnak (és egyben gyakorlatilag elérhetetlennek) tekintett 1.0-ás értékhez. Néhány új módszer azonban aggályokat is felvetett.

A PUE lényege, hogy azt vizsgáljuk, az igénybe vett energia mekkora része hasznosul közvetlenül az IT-eszközökben. Ettől függ, hogy mekkora egy adatközpont lábnyoma, és egyben azt is jelenti, hogy minden további rendszer, mint például a hűtés, rontja azt energiafelhasználásával.

Vannak, akik szerint azonban más tényezőket is figyelni kellene, így például a vízfelhasználás hatékonyságát – ez volna a Water Usage Effectiveness, avagy WUE.

Az ezt promotáló Green Grid csoport arra akarja felhívni a figyelmet, hogy miközben világszerte egyre nagyobb problémák okozója a vízhiány, az adatközpontok sokszor pazarlóan használják a rendelkezésre álló vízkészleteket – sokszor éppen azért, hogy a PUE mutatót csökkenthessék.

Egyre több adatközpont fordul el a hagyományos, a legkevésbé sem energiahatékony hűtési módszerektől, elsősorban a léghűtéstől, és tér át például a párologtatásos alapon működő rendszerek használatára. Ennek hatása a PUE mutatóra elképesztő, a tapasztalatok szerint 2.0-ről akár 1.2-re is levihető így ez a mutató. Ennek használata ugyanakkor csak olyan szerencsés helyzetben lévő szerverfarmok számára jelent megoldást, amelyek megfelelő körülmények között, megfelelő helyen épültek.

A vízfelhasználás figyelése az energiahatékonyság mellett a csoport szerint kiegyenlítené az erőviszonyokat és nem hozná előnybe az olyan létesítményeket, amelyek földrajzi adottságaik miatt kihasználhatják ezt a módszert.

Figyelembe kell venni persze azt is, hogy az ilyen párologtatásos hűtőrendszerek általában olyan módon használják fel az energiát, hogy nem hagynak általa lábnyomot – vagyis ha az új mutató szerint rontanák besorolásukat, az valójában indokolatlan hátrányba hozná őket más adatközpontokkal szemben, ahol ugyanannyi energiát másképpen használnak fel. A legtöbb adatközpont pedig, amelyet nem alakítottak ki olyan energiahatékony módon, mint például a Servergarden Kft. szerver bérlés létesítményét, ezt nem engedheti meg magának.

A vita egyelőre élénk és koránt sincs lezárva – a Green Grid csoporton belül is fontolgatják, hogy az új mutatók közül melyet javasolják használatra az iparban. Annyi biztos, hogy a jelenleg, kizárólag a PUE-re koncentráló hozzáállás hibás, ahhoz azonban, hogy egy valóban kiegyensúlyozott osztályozást vezethessenek be, valószínűleg egy az eddiginél jóval komplexebb rendszer kidolgozására lesz majd szükség.

 

Forrás: http://www.datacenterdynamics.com/critical-environment/clouding-the-waters/94678.article