• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Egy jó rendszerrel elavult adatközponti technológiádat is jól használhatod

×
×
Megjelent: 2015.12.01 Vissza

Nem számít, mennyire modern az adatközpontod, a másodlagos rendszereid nagy valószínűséggel elavult technológiákra épülnek. Van azonban megoldás arra, hogy ezeket is hatékonyan használd.

A különféle tanulmányok szerint az adatközpontok előre nem tervezett leállásainak 65-85 százaléka elsősorban az ilyen elavult eszközök meghibásodásainak köszönhető. A baj bekövetkeztéhez nem kell más, mint hogy egyetlen régi ólomakkumulátor felmondja a szolgálatot, és ezzel máris a teljes vészhelyzeti rendszer használhatatlanná válik – ami vészhelyzetben nem éppen praktikus.

Még ha folyamatosan monitorozzuk is az ilyen akkumulátorok állapotát és teljesítményét, a tapasztalatok szerint ez ritkán vezet arra az eredményre, hogy idejekorán meg tudjuk állapítani, baj van. Így pedig a teljes adatközpont működését függővé tesszük a régi és kétes működőképességű technológiától.

Ma már azonban rendelkezésünkre állnak módszerek arra, hogy ezt a technológiát hatékonyabban használjuk, hogy időben azonosíthassuk a gyenge láncszemeket és jobban megérthessük a szerkezetek működését, ezzel együtt elkerülve a leállásokat is. A fejlett szenzorok és prediktív analitika összeházasítása bizonyítottan hatékony ebben: a fontos gépeket ezek segítségével üzemben tarthatjuk, és azonnal tudni fogunk arról, ha valami gond volna belük. Sőt, azt is tudni fogjuk, mikor van szükség karbantartásra, cserére, javításokra.

Hogyan is néz ki tehát egy hatékony stratégia?

El kell döntenünk, mihez kezdünk az adatokkal. Ez igen egyértelműnek tűnik, mégis itt kell elkezdenünk a folyamatot. Egy szakértő vizsgálja majd az összegyűjtött információkat naponta, és ez alapján készít elemzéseket, jelentéseket? Vagy egyszerűen a létesítmény menedzsmentjét biztosító rendszerbe tápláljuk majd őket?

Rendszerválasztás. A piacon ma rengeteg különféle rendszer érhető el, és szinte hetente dobnak piacra egy-egy újabbat. Aligha kell mondanunk, de a legfontosabb szempont a megbízhatóság: a megfigyelőrendszernek mindig megbízhatóbban kell működnie, mint annak a rendszernek, amelyet felügyel. Fontolóra kell emellett vennünk olyan tényezőket is, hogy ki a fejlesztő, mióta foglalkoznak ilyen rendszerek készítésével, és mióta elérhető maga a termék. Ezután pedig nekiállhatunk tapasztalatok után kérdezgetni.

Telepítés. Erre gyakran nem figyelünk eléggé, de fontos, hogy a kiválasztott rendszert egy hozzáértő telepítse, akinek már vannak tapasztalatai vele. Ez legalább olyan fontos, mint maga a kiválasztás. Sok olyan egyébként jó rendszer létezik, amelyeket ma egyszerűen azért nem használnak széles körben, mert általában rosszul telepítik őket, ami rossz tapasztalatokhoz is vezet.

Határozzuk meg, mikor van szükség figyelmeztetésre. Sajnos minden akkumulátortípus más paraméterekkel rendelkezik, ezért úgy kell a rendszert beállítanunk, hogy ezeket az eltéréseket figyelembe vegye, és az egyedi problémákat is képes legyen észlelni. És persze a megfelelő jelzéseket is társítsa hozzá, hiszen nem mindegy, hogy kisebb karbantartásról vagy azonnali cseréről, fennakadásról vagy kritikus hibáról beszélünk.

Végül: használjuk ki a prediktív analitika előnyeit. Alkalmazzunk szakértőket, akik a rendelkezésre álló irgalmatlan begyűjtött adatmennyiség alapján képesek előrejelzéseket is készíteni, hogy már jó előre felkészülhessünk a problémákra. Az adatok már a rendelkezésünkre állnak: használjuk ezt ki.

Egy ilyen stratégia végrehajtásával adatközpontunkat biztonságosabbá tehetjük, olyan ultramodern létesítményeket alakítva ki, mint például Servergarden Kft. szerver bérlés szolgáltatása. A leállásokat megelőzhetjük, így összességében nem csak a megbízhatóságot javíthatjuk, de rengeteg pénzt is spórolhatunk – már azzal is, hogy kevesebb bevétel esik ki egy esetleges meghibásodás során.

 

Forrás: http://www.datacenterknowledge.com/archives/2015/10/13/new-methods-maximizing-oldest-data-center-technology/