• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

128 GB-os szervermemória érkezik a Hynix-től

×
×
128 GB-os szervermemória érkezik a Hynix-től
Megjelent: 2014.06.04 Vissza

Kétszeresére növelte korábbi memóriamoduljának kapacitását legújabb, 128 GB-os modelljében a Hynix. A hatalmas teljesítményű egységet ugyanakkor egyelőre nem vehetjük használatba, mivel még nem léteznek olyan alaplapok és processzorok, melyekkel kompatibilis volna.

Ez a 128 GB-os legújabb fejlesztés azzal büszkélkedhet, hogy a Hynix legutóbbi 64Gb-os - szerverekbe szánt - memóriamoduljának energiafogyasztásánál alacsonyabb értékeket produkál, a teljesítménynövekedés ellenére is. A 128 GB-os modul alapját a 20 nanométeres eljárással előállított DDR4 chipek adják, és a cég szerint jelenleg ez a világon a legnagyobb adatsűrűséggel rendelkező memóriamodul.

A lapkák működtetése mindössze 1,2 voltot igényel, megfelelően a DDR4 szabványnak, ennek köszönhető a kisebb fogyasztás. A cég szerint ezt a jövőben képesek lesznek leszorítani akár egészen 1,05 voltig. A memória kommunikációja 64 bites I/O mutatójú buszon keresztül valósul meg, órajele 2133 megahertz, az adatátviteli kapacitása pedig 17 gigabájt másodpercenként, legalábbis elméletben. Az új eszköz egyik legnagyobb előnye, hogy jelentősen megnő általa az elérhető sávszélesség.

Arról még senki ne álmodozzon, hogy a közeljövőben kipróbálhatja az új memóriamodult, annak tömeggyártása ugyanis legkorábban 2015-ben indul majd be, és egyelőre azok az alaplapok és processzorok is hiányoznak, amelyekkel együtt alkalmazni lehetne. Bár a DDR4-es generáció piaci térhódítását a szakértők jövőre várják, azonban többek szerint még legalább 2016-ig nem kell attól tartani, hogy az e szabvány szerint készült eszközök komolyabban kiszorítanák elődjeiket a szervertermekből.

A 128 GB-os monstrum várhatóan még lassabban hódítja majd meg a közönséget, a hozzáértők a 8, 16, 32 gigabájtos modellek szélesebb körben való elterjedésével számolnak csak. (a Servergarden Kft. CRUCIAL 8/16GB 1866Mhz-es RAM-okkal dolgozik)

Éppen ezért sokan elsősorban erődemonstrációnak tartják a Hynix részéről az új modul bemutatását, mintsem egy valóban eladható és a piacon hiányolt termék létrehozására tett kísérletként.

Forrás: pcworld.hu