• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Így tesz csodát az adatközponttal az optimalizált flash memória

×
×
Megjelent: 2015.09.29 Vissza

A flash memória optimalizálása épp olyan hatással van egy adatközpont teljesítményére, mintha valaki a naponta több órán át tartó utazgatás helyett találna egy mindössze néhány perces rövidebb utat.

A legtöbb szervert erősen lekorlátozza az IO, ezért a memória felgyorsítása igen komoly teljesítménynövekedést is maga után von. Egy 60 merevlemezes RAID box példának okáért összesen 9000 másodpercenkénti I/O műveletre képes, míg egy optimalizált flash platform akár 1 millióra is.

Ez az extra lóerő rendkívüli hatással lehet az adatközpontra. A legtöbb központban számtalan szerver működik, hogy a megfelelő IOPS-t biztosítsák, valójában azonban a legtöbbször nem a kapacitás a probléma – sőt, abból általában több is van, mint elég.

A merevlemezek az elmúlt évtizedben beálltak a 300 IOPS körüli maximumra – ezt a tárolóhálózatba helyezett flash optimalizálásával turbózhatjuk fel, olyan számot produkálva, ami elegendő a szervereknek.

A legfontosabb lépés az optimalizáció felé a munkaterhelések konszolidációja. Ahelyett, hogy száz új szervert vennénk, hogy lépést tarthassunk a terheléssel, optimalizálnunk kell a flasht, így javítva a hatékonyságot. A konszolidáció a flash memória és a virtualizáció együttes alkalmazásával válik lehetővé, ez azonban csak olyan esetekben lehetséges megoldás, ha SSD-alapú eszközöket nem használunk.

Az optimalizálással a szakértők szerint akár 90 százalék fölé is vihetjük a CPU kihasználtságát, miközben kevesebb új szerverre van szükségünk.

Ez nem csak az adatközpont üzemeltetőjének válik hasznára a költségek csökkentése által, a felhasználók is érzékelhetően jól járnak vele. Egy olyan feladat, amelyet korábban három óráig tartott elvégezni, így akár percek alatt is lefuttatható, kódolásnál a futtatás órákról megint csak percekre esik vissza, a szoftverfejlesztők pedig így sokkal hatékonyabban dolgozhatnak a rendszerrel.

A vállalatnak pénzügyileg is nagyon kézzelfogható haszna van mindebből: egy európai telekommunikációs vállalat, amelynek számlázó szoftvere korábban a rendszer lassúsága miatt nem volt képes tartani a lépést a felhasználókkal, a flash memória optimalizációját követően 140 millió dollárnak megfelelő összeggel növelte bevételeit.

A lényeg: ha még nem próbáltad ki az adatközpont teljesítményének növelésére a flash optimalizációt, akkor mindenképpen érdemes nekilátnod. Alkalmazása könnyű, előnyei hatalmasak, veszítenivaló pedig aligha akad.

 

Forrás: http://www.datacenterknowledge.com/archives/2015/07/21/optimized-flash-storage-platforms-disrupting-economics-data-center/