• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Mit jelent az adatközpontoknak a Tesla energiatárolási forradalma?

×
×
Megjelent: 2015.07.03 Vissza

Elon Musk nem arról híres, hogy ülne a babérjain: miután befuttatta a PayPalt, megalapította az űripar meghatározó szereplőjévé váló SpaceX-et, a Teslával újra érdekessé tette az autóipart és a napelemek piacát is éppen megreformálja, Musk az akkumulátorok és közüzemi szolgáltatások piacán is újításra készül.

Az energiatároló rendszerekben semmi új nincs, a Tesla azonban most arra használja fel piaci erejét, hogy a tömegesen gyártott lítiumion akkumulátorok árát leszállítsa. A napelemeket használóknak a Tesla olyan energiacsomagokat kínál, amelyek lehetővé teszik az energia felhasználását éjszaka vagy például esős időben is. A hétköznapi felhasználók pedig beszerezhetnek egy Tesla akkumulátort, amely képes energiát biztosítani áramkimaradások esetén és olcsón eltárolni az energiát.

A közműcégekre nyugaton ma is nagy nyomás nehezedik, hogy támogassák a megújuló energiaforrások használatát, tegyék rendszereiket megbízhatóbbá és használatukat olcsóbbá. Ha széles körben elterjed az elraktározható, olcsó energia, kevesebbet használjuk majd azokat az erőműveket, melyek tétlenül várják, hogy az energiaigény felkússzon, ami általában a forró nyári napokon következik be. Az új energiatárolási technikából még a Servergarden Kft.-éhez hasonló adatközpontok is hasznot húzhatnak, hűtőrendszereiket a legnagyobb igénybevételt jelentő órákban nagyobb pluszköltségek nélkül járathatják csúcsra egy megfelelő méretű akkumulátorral.

Az adatközpontok számára a nagy akkumulátoroknál kezd érdekessé válni a téma. A Tesla nagyméretű alkalmazások kiszolgálására igyekszik értékesíteni lítiumion megoldásait.

A közművek infrastruktúrájával kapcsolatos gondolkodásmód, amely a hatalmas, centralizált infrastruktúrákat szereti, évtizedek óta nem sokat változott. Az energiatárolás azonban akkor a leghatékonyabb, ha a felhasználók közelében végzik. A jó hír, hogy a Tesla nagyméretű flow akkumulátorai eléggé olcsók és nagy kapacitásúak ahhoz, hogy energiatárolókként funkcionáljanak egésze negyedek számára. Az akkumulátorokat éjszaka az erőművekből tölthetjük fel energiával, amikor az energiaigény alacsony, illetve megújuló forrásokból, és akkor használhatjuk fel, amikor csak szükségünk van rá.

A közművek számára a problémát azok jelentik, akik inkább függetlenednének a hálózattól. A Tesla új megoldásai ugyanis még többeknek adnak lehetőséget arra, hogy lecsatlakozzanak a hálózatról, és örökre elfelejtsék a villanyszámlát. Néhány közműcég már most is amiatt siránkozik, hogy a naperőművek üzemeltetői nem fizetnek a helyi infrastruktúra fenntartásáért. Ha pedig a felhasználók is önállósodnak, hogyan marad fenntartható az infrastruktúra? Ki fizeti majd a fejlesztéseket? Egyáltalán: szükségünk lesz még rá, ha mindenki lecsatlakozik?

Az adatközpontok nézőpontjából az autonóm energiatermelés mindig is jobb opciónak tűnt – biztonságosabb, olcsóbb és fenntarthatóbb megoldás. Nem mindenki teheti azonban meg, hogy magának termeli az energiát, a városi környezetben üzemelő központok számára ez például szinte lehetetlen, hiszen nincsen elég hely nap- és szélerőművek költséghatékony telepítésére. A szolgáltatóknak tehát közelebbi kapcsolatot kell ápolniuk az infrastruktúrát fenntartó közművekkel, ha a lakossági felhasználók elpártolnak tőlük. A kevesebb lakossági felhasználó azt is jelenti, hogy a vállalatoknak többet kell majd fizetniük az energiáért – pontosabban annak szállításáért.

Forrás: http://www.greendatacenternews.org/articles/806700/battery-wars-and-the-new-cord-cutters-by-doug-mohn/