• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Szállítók és takarítók - speciális munkakörök az adatközpontban - 2

×
×
Megjelent: 2015.06.30 Vissza

Vannak olyan munkakörök, amelyekkel kizárólag az adatközpontokban találkozhatunk, és amelyekben igen költséges a szakemberek megfizetése – mégis megéri minden rájuk költött forint.

Ipari tisztítás

A nem megfelelő tisztítóanyagok használata is komoly kockázatot jelent. A Cordant Specialist Services egyik horrortörténete arról szól, hogyan alkalmazott egyszer egy tapasztalatlan takarító korrozív anyagokat fémfelületek tisztításához – ami persze ahhoz vezetett, hogy cinktörmelékek váltak le a felületről, amelyek aztán az adatközpont levegőjében keringtek. Ha ezek egyike egy processzoron landol, rövidzárlatot okozhat, és bár ez valószínűtlen, az esélyt ezzel meg is adtuk egy költséges meghibásodásra. Egy hozzáértő takarító antisztatikus tisztítókendőket használna ilyen célra.

Valószínűbb persze, hogy a nem megfelelő takarítás miatt növekszik a levegőben található por mennyisége. Egy profi cég lecsiszolja a felületeket, de kiszűri a porrészecskéket, mielőtt azok a keringető rendszerbe kerülhetnének. „Láttam már olyan takarítókat is, akik felmosóronggyal és vödörrel mászkáltak [az adatközpontban]”, mondja a Cordant vezérigazgatója, Brendan Musgrove. Elmondása szerint profi takarítókat azért éri meg alkalmazni, mert ők megértik a biztonsági megfontolásokat, odafigyelnek azok betartására – az ő cégüknél például egyre több olyan embert alkalmaznak, akik korábban katonaként szolgáltak, így birtokában vannak a megfelelő ismereteknek és szemléletmódnak.

Belsőépítészek

A dekorációra ritkán fordítanak különösebb figyelmet az adatközpontoknál, azonban már az is nagy jelentőséggel bír, hogy milyen festéket választunk. Ugyan egy adatközpont kifestése alapjaiban véve nem különbözik bármely más ipari létesítmény festésétől, a festék elkerülhetetlenül drága lesz, mivel – mint a központban minden más anyagnak – antisztatikusnak kell lennie. A munkaerő pedig azért kerül majd többe, mert olyan munkásokra van szükség, akik megértik, milyen fontos a biztonság, és tisztában vannak az alapvető biztonsági kérdésekkel.

Ha már a létesítmény elkészülte után akarunk festeni, akkor olyan munkásokra van szükség, akik képesek megfelelni személyesen is a biztonsági előírásoknak, akik megbízhatóak és ismerik a környezetet, amelyben dolgozni fognak. Ilyen munkaerőt pedig nem könnyű találni.

Az előgyártott modulok specialistái

Sok esetben a legegyszerűbb az előre gyártott eszközök használata, az előgyártott adatközpontok azonban újabb kihívásokat tartogatnak. Ezek jellemzően extrémebb körülmények között bizonyulnak népszerű választásnak, tundrákon vagy sivatagokban, így aztán természetesen a szakemberek alkalmazását sem kerülhetjük el. Az adatközpontok tisztítása és karbantartása extrém hőmérsékletek között vagy például a tengeren olyan szakképzett munkaerő alkalmazását követeli meg, amely a piacon nagyon ritkának számít.

A sivatagban például meg kell küzdeni a hintőporszerű, nagyon finom homokkal, amely mindenhová bejut, mindent beborít, így persze folyamatos tisztításra van szükség. Ilyen környezetben szinte mintha a Marson járnánk – a személyzet többlépcsős zsilipkamrákon keresztül közlekedik, ruhát váltva, különben mindenhová bejuttatnák a kártékony homokot.

A rendszerek hűtéséhez is szakemberekre van szükség olyan környezetben, ahol a modulok akár hónapokig kénytelenek 40 fok feletti hőmérsékletben üzemelni. Ismerni kell annak a módját, hogyan, milyen gyorsan és mikor hűthetjük le leghatékonyabban a modulokat anélkül, hogy kárt tennénk bennük.

Hogyan válasszunk?

A legeredményesebb, ha odafigyelünk a részletekre. Figyeljük meg, hogyan tervezi meg munkáit a szolgáltató, milyen referenciákkal rendelkezik, milyen a munkamódszerük Sohase feltételezzük, hogy mindent tudnak, inkább kérdezzünk rá minden egyes részletre, és menjünk biztosra, hogy nem választják az egyszerűbb megoldásokat.

Dave Wolden, a Masi Mushkila vezérigazgatója szerint még arra is oda kell figyelni, hogy a szervereket a megfelelő szerelvényekkel együtt csomagoljuk. "Egyszer láttam, hogy a szállítók 50 szerver szerelvényeit egyetlen dobozba gyűjtve szállították – a telepítéskor aztán órákba telt kiválogatni, melyik melyikhez tartozik", mondja. Szállítás, takarítás előtt érdemes dokumentálni a szerverek állapotát, feljegyzést készíteni mindenről. A lényeg annyi, hogy ne hagyjunk ki egyetlen részletet sem, és soha ne válasszuk az egyszerűbb megoldást a tökéletesen biztonságos helyett.

Forrás: http://www.datacenterdynamics.com/critical-environment/movers-and-shakers-odd-jobs-in-the-data-center/93823.article