• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Hat tipp, hogy mindig hatékonyan hűthess - 2

×
×
Megjelent: 2015.06.23 Vissza

Alapértékek és vezérlés

Az évszakváltás kiváló alkalmat kínál arra, hogy maximalizáljuk a vezérlés hatékonyságát. A gépteremben található légkondicionáló (CRAC) vagy légkezelő (CRAH) egységek visszatérő léghőmérsékletétől függően tavasszal jelentős lehetőségünk nyílhat a teljesítmény-optimalizációra. A kompresszorok töltésének és futásidejének csökkentésével 30-50 százalékkal növelhetjük meg a hűtőrendszer hatékonyságát az alkalmazástól és a földrajzi adottságoktól függően.

Az informatikai rendszerek rendkívül érzékenyek a hőmérsékletben és páratartalomban bekövetkező radikális változásokra. Az alacsony páratartalom a statikus elektromosság felhalmozódásához vezethet, kisülésekhez vezethet, ami károkat okozhat az elektronikában és/vagy adatvesztést okozhat. A túlságosan magas páratartalom ugyanakkor páralecsapódást válthat ki, ami hibákat okozhat, csökkentheti az eszközök élettartamát.

A hűtőrendszer energiafelhasználásának és teljesítményének optimalizációja szempontjából rendkívül fontos, hogy megfelelő beállításokat alkalmazzunk. Ugyanakkor az alapértékek beállítása időigényes és komoly szaktudást igényel, ezért érdemes képzett technikusokkal dolgozva megtenni ezt. A következőkre érdemes figyelnünk:

  • Tartsuk magasan a CRAC és CRAH egységekbe visszatérő levegő hőmérsékletét.
  • Tartsuk a hőleadási setpointokat alacsonyan a maximális gazdaságosság eléréséhez.
  • A melegebb hónapokban emeljük meg a hőleadási setpointokat, így megakadályozhatjuk a túlzott energiahasználatot.
  • Bizonyosodjunk meg arról, hogy a páratartalom szabályozása minden eszköznél egységes.
  • Az alkalmazások, az elhelyezkedés és a létesítmény lehetőségeihez képest állítsuk be a páratartalom setpointjait.
  • Javítsunk a harmatponti hőmérséklet beállításán, ha a nedvességszabályozással gondjaink adódnának.

A hűtési rugalmasság maximalizálása intelligens vezérléssel

Az intelligens vezérlőrendszerek lehetővé teszik, hogy több hűtőegység rendszerként működjön együtt, így képesek javítani azok hatékonyságát, megakadályozzák, hogy a különböző helyeken található egységek egymás ellen dolgozzanak. Egy ilyen rendszer nélkül az adatközpont egy adott pontján található precíziós hűtőegység párásíthat, miközben a terem másik végében található egység párátlanítást végez, ami érhető módon egyáltalán nem hatékony. A vezérlőrendszer segítségével átláthatóbbá tehetjük az adatközpontban uralkodó viszonyokat és szinten tarthatjuk a fontos mutatókat. Ilyen módon adatközpontunk ellenállóbbá válik a hőmérsékleti, környezeti változásokkal szemben.

Proaktív együttműködés a hűtési szakértőkkel

A téli-tavaszi váltás olyan problémákat okozhat az adatközpontban, amelyek a legjobb esetben a hatékonyság csökkenését okozhatják, legrosszabb esetben meghibásodásokhoz és adatvesztéshez is vezethetnek. A fenti tippek alkalmazása fontos ennek megakadályozása érdekében, főleg azon üzemeletetők számára, akik nem rendelkeznek OEM karbantartási tervvel. Amikor infrastruktúránk beállításain változtatunk, mindig érdemes szakképzett technikusok segítségét igénybe vennünk, különösen akkor, amikor a legújabb hűtési technológiákat telepítjük. A rendszer integrációja és hatékonysága így a lehető legmagasabb lehet. Bár az időjárás változásait nem tudjuk megakadályozni, az adatközponton belüli viszonyokat igen, ha aktívan figyelünk és végrehajtjuk a szükséges változtatásokat.

Forrás: http://www.datacenterknowledge.com/archives/2015/05/05/six-tips-keeping-cool-seasons/