• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Hat tipp, hogy mindig hatékonyan hűthess - 1

×
×
Megjelent: 2015.06.18 Vissza

A tavasz beköszöntével a hőmérséklet megemelkedik, az időjárás szeszélyessé válik, az adatközpont rendszerei pedig rendetlenkedni kezdhetnek – nem feltétlenül kell azonban behódolnunk a természet erőinek, ha tudatosan karbantartjuk az infrastruktúrát.

Mikor télen beköszönt a hideg, a páratartalom is lecsökken. A párátlanító rendszereknek így kevesebb munkája akad, ami problémákat is okozhat, például víz szivároghat az adatközpont padlójára. A hőmérséklet emelése pedig újabb problémákat okozhat. Ha pedig hűtőrendszerünket magunk tartjuk karban, nem árt, ha ismerünk pár praktikus trükköt. A rendszeres karbantartás és értő rendszermenedzsment a komoly adatközpontokban, mint amilyen a Servergarden Kft. központja is, elengedhetetlen tevékenységek.

A párátlanítók karbantartása

Akár hideg van, akár meleg, a párátlanítókra különleges figyelmet kell fordítanunk, hogy elkerüljük a kényelmetlenségeket vagy költséges problémákat. Ilyen lehet

  • a párátlanító tálcájában lerakódott ásványok miatti dugulás
  • gőzpárásítóknál az elektródák meghibásodása
  • a kalcium lerakódása, ami túlcsorduláshoz vezethet

A rendes működéshez a párátlanítókat rendszeresen ki kell tisztítanunk, az égőket kicserélnünk, ultrahangos párásítóknál a fordított ozmózis rendszereket is ellenőriznünk kell. Különösen fontos ez tavasszal, amikor a téli hideg után beköszönt a meleg idő.

Használd ki az ingyenhűtést

A tél kiváló alkalom arra, hogy kihasználjuk az ingyenhűtés, vagyis a hideg külső levegő által kínált előnyöket. Ennek azonban a tavasz beköszöntekor nem kell véget vetnünk. Gyakoriak ilyenkor az olyan meleg napok, amelyeket hűvösebb éjszakák követnek, de a napon belüli drasztikus hőmérsékletváltozások is. Ha helyesen állítjuk be rendszereinket, ebben az időszakban is remekül kihasználhatjuk ezt a gazdaságos megoldást.

Figyelj a mechanikai hűtésre

Mindig figyelj oda rá, hogy a hűtőegységek szűrőit ellenőrizd, és szükség esetén cseréld – ez folyadékhűtéses rendszereknél és direkt párologtatóknál egyaránt fontos. A tiszta szűrők elősegítik a megfelelő légáramlást, ami segít megelőzni, hogy a rendszerben fagyás jelentkezzen és a teljesítményt is segít magas szinten tartani. Figyelnünk kell arra is, hogy a hűtőrendszer mindig megfelelően töltve legyen, és megfelelő minőségű olajat használunk. A rendszer így tovább fog problémamentesen, magas teljesítménnyel működni.

A mechanikai hűtésnél a hőleadásra is figyelnünk kell. Győződj meg arról, hogy a hőleadás egységek megfelelően működnek és mindig megfelelően meg vannak tisztítva.

Tavasszal sok szennyeződés keletkezhet például a növényzet, az élővilág miatt, ami persze rontja a hűtőrendszer hatékonyságát. Ezt a szennyeződést rendszeresen el kell tisztítani, mert a kondenzátor beszívhatja őket, a szárazhűtők hőleadásának hatékonysága romlik, ez pedig végső soron az adatközpont hatékonyságára is negatív hatással van.

Forrás: http://www.datacenterknowledge.com/archives/2015/05/05/six-tips-keeping-cool-seasons/