• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

A mikroszolgáltatások hajtóereje

×
×
Megjelent: 2015.06.05 Vissza

A legérdekesebb változások, melyek a virtualizáció növekedését hajtják, az applikációk oldalán mennek végbe, mégpedig a mikroszolgáltatás architektúrának köszönhetően. A hatalmas alkalmazások helyett elosztott alkalmazásokkal dolgozunk, amelyek több kisebb, önálló folyamatból állnak össze, melyek nyelvagnosztikus protokollok (HTTP/REST, AMQP) segítségével kommunikálnak. Ezek a szolgáltatások kisebbek és nagymértékben függetlenek, céljuk pedig egy-egy kisebb feladat elvégzése.

A mikroszolgáltatások több okból igen gyorsan tettek szert nagy népszerűségre.

Először is, a mikroszolgáltatások gyors ciklusidőket tesznek lehetővé. A szoftverfejlesztés hagyományos módja, mely szerint néhány havonta dobtak piacra egy-egy új alkalmazást, az internetes vállalatok számára túlságosan is lassúnak bizonyult. Ezeknek a vállalatoknak hetente, vagy akár naponta kell frissítéseket kiadniuk, reagálva a különféle gyorsan változó mutatókra. A nagyméretű applikációk erre a célra nyilvánvalóan alkalmatlanok, mivel a változtatások költsége esetükben igen magas.

Másodszor, a mikroszolgáltatások lehetővé teszik a szelektív skálázást az alkalmazás különféle elemei számára. Az applikációkon belüli alkotóelemek skálázási igényei rendszerint eltérőek, a mikroszolgáltatásokkal pedig az internetes vállalatok képesekké váltak csak azon részek skálázására, amelyeknél erre szükség van. A régi típusú, nagyméretű alkalmazások skálázása ezzel szemben nagyon nem volt hatékony – gyakran az egyetlen megoldás a teljes applikáció klónozása volt.

Harmadszor, a mikroszolgáltatások lehetővé teszik a platform-független fejlesztést. Mivel egymással nyelvagnosztikus protokollok segítségével kommunikálnak, egy alkalmazás különféle platformokon futó mikroszolgáltatásokból (Java, PHP, Ruby, Node, Go, Erlang és így tovább) állhat össze bármiféle probléma nélkül. Így aztán kihasználhatóak minden platform erősségei. Egy hagyományos nagyméretű alkalmazásnál egy ilyen megoldás kivitelezése rettenetesen nehéz, vagy egyenesen lehetetlen.

A mikroszolgáltatások megvalósítása

A virtuális gépek világában a mikroszolgáltatások koncepciója megvalósíthatatlan lett volna. Hogy megfeleljenek a skálázás és a költségek követelményeinek, a mikroszolgáltatásoknak egyszerre kell kicsinek és villámgyorsnak lenniük, hogy egyszerre több száz futhasson egyetlen fizikai gépen és azonnal, egyetlen szempillantás alatt indíthatóak legyenek. A virtuális gépekből mindkét adottság hiányzik.

Itt lépnek be a Linux-alapú tárolók.

A virtuális gépek és a tárolók egyaránt az applikációk és a hardver elkülönítésére szolgáló megoldások. A tárolók ugyanakkor a virtuális gépekkel ellentétben, amelyek a mögöttes hardvert virtualizálják és az applikációkkal együtt operációs rendszert is futtatnak, a tárolók csak az operációs rendszert virtualizálják, és csak az applikációt tartalmazzák. A tárolók lábnyoma így rendkívül kicsit és a futtatás mikroszekundumok alatt megindulhat. Egy fizikai gép négyszer-nyolcszor annyi tárolónak adhat otthont, mint virtuális gépnek.

A tárolók valójában nem újak. Léteznek már a FreeBSD Jail, Solaris Zone, OpenVZ, LXC napjai óta. Most jönnek azonban csak divatba, mert a legjobb környezetet biztosítják a mikroszolgáltatások számára. A jövőben minden applikáció olyan elosztott rendszer lesz, amely több tucat, akár több száz mikroszolgáltatásból tevődik össze, amely mind saját tárolóján fut. Az operációs rendszernek minden egyes alkalmazás esetén nyomon kell majd követnie az azt alkotó mikroszolgáltatások működését, és azokat megfelelő módon menedzselnie.

Minden adatközpont, legyen az publikus vagy hibrid, hamarosan adaptálja majd ezeket a hiperskálázott felhőarchitektúrákat – vagyis az olcsó, buta hardverekből okos szoftverek, tárolók és mikszorolgáltatások által összeállított rendszereket. Ez a trend pedig a vállalati felhőalapú számítástechnika egy új szintjét hozza el, és valószínűleg olyan szolgáltatások megjelenését teszi lehetővé, amelyek korábban lehetetlennek számítottak volna.

Forrás: http://www.infoworld.com/article/2906362/data-center/dawn-of-the-data-center-operating-system.html