• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

51 milliárd dollárosra nőtt a szerverpiac

×
×
Megjelent: 2015.05.22 Vissza

Az IDC és a Gartner friss jelentései is optimizmusra adnak okot a szerverpiacon, az adatok szerint jelentősen nőtt a gyártók forgalma a tavalyi utolsó negyedévben.

AZ IDC szerint a globális szerverpiacon 14,5 milliárd dollár volt a forgalom a 2014-es utolsó negyedévben, ami az előző év azonos időszakához képest 1,9 százalékos emelkedést jelent. Ez már a harmadik egymást követő negyedév volt, amelyben a szervereladásokból származó bevételek növekedni tudtak, biztató tendenciáról beszélünk tehát.

Az egész évet tekintve az IDC szerint 50,9 milliárd dollár bevétele származott globálisan a gyártóknak, értékesítőknek a szervereladásokból, ami a 2013-as évhez képest magabiztos 2,3 százalékos növekedést jelent.

A szakértők szerint a szerverpiacot elsősorban a rendelések megnövekedett mennyisége hajtja: csak a negyedik negyedévben 2,5 millió szervert szállítottak le, 2,8 százalékkal növelve a darabszámot az egy évvel azelőttihez képest. A teljes évet nézve 9,2 millió szervert értékesítettek (2,9 százalékos növekedés 2013-hoz képest), a Gartner pedig megerősíti a növekedést. Bár az ő számaik kicsit eltérnek az IDC-étől, az erősödés náluk is eléri a 2,2 százalékot.

Az egyik nagy nyertese a piac erősödésének az Intel, amelynek szerverrészlege, a Data Center divízió az idei első negyedévben 19 százalékkal volt képes bevételeit növelni a tavalyi kezdéshez képest. Az Intel a világ legnagyobb szerver-chipeket (is) gyártó vállalata, a legtöbb adatközponti szerver, ahogyan a Servergarden Kft. bérelhető szerverei is, az ő chipjeiket használja.

A cég szerverrészlege egyébként nem csak globális viszonylatban teljesít jól, de a vállalaton belül is: a bevételek nem kevesebb, mint 30 százalékát tette ki a 2015-ös első negyedévben forgalmuk. Hosszú távon a szakértők szerint ugyanakkor kérdéses, hogy meg tudják-e őrizni stabil vezető szerepüket, hiszen egyre több rivális tűnik fel a szerverprocesszorok piacán. Egyelőre azonban a bevételek és eladások terén nincsen mitől tartaniuk.