• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Érdekes idők jönnek a virtualizációban

×
×
Megjelent: 2015.05.15 Vissza

A Gartner tavalyi szervervirtualizációs kutatása szerint a piacon a VMware egyértelmű dominanciát tart fenn: részesedése az 50 százalékot is meghaladja. És nem fél attól, hogy szárnyait próbálgassa.

Az elmúlt néhány évben a vállalat többek között 1,54 milliárd dollárt fizetett a mobil eszközkezelő rendszerekkel foglalkozó AirWatchért, 1,26 milliárdot a szoftverdefiniált hálózati megoldásokat szállító Niciráért, és egy nyilvánosságra nem hozott, de bizonyosan tetemes összeget a desktop-mint-szolgáltatás (DaaS) megoldásairól ismert Desktone-ért.

Magát a VMware-t 2003-ban vásárolta fel az EMC, méghozzá akkora összegért, ami ma már nem csak aprópénznek, egyenesen lopásnak tűnik: mindössze 624 millió dollárért. Ma a részvények árfolyamát tekintve a VMware piaci értéke már 33 milliárdnál jár. (Az ECM még mindig birtokolja a részvények körülbelül 80 százalékát, ami némileg a valószínűleg csökkenti a vállalat valós értékét.)

A VMware tehát nem kicsit nőtt cégként az elmúlt több mint egy évtized során. A nemrég lezárult negyedévben 1,7 milliárd dollár bevételük volt eladásaikból, ami azt jelenti, hogy 2014-es teljes bevételük meghaladja a 6 milliárdot – először a cég történetében.

A méret mindig relatív

Hatmilliárd dollárnyi bevétel egyetlen év alatt megér egy kalapemelést. Más techpiacok óriásaihoz mérve azonban már nem olyan elképesztően lenyűgöző. A VMware hozzájuk viszonyítva inkább gyengécskének mondható.

Nézzük például a Microsoftot. Ők a szervervirtualizációban nagyon nagy halnak számítanak körülbelül 30 százalékos piaci részesedésükkel – a hazai piacon például a Servergarden Kft. is kínál Windows rendszerű virtuális privát szervereket. De hatalmas szerep jut nekik többek között az operációs rendszerek, irodai szoftverek, felhőszolgáltatások piacán is.

A Microsoft eladásai a tavalyi év végén elérték a 26,47 milliárd dollárt – és ezek csak az utolsó negyedév eredményei. Ehhez képest a VMware 1,7 milliárdja szinte már jelentéktelennek mondható.

És mi a helyzet az Apple-el? A vállalat inkább termékek gyártásában és értékesítésében utazik, mintsem szoftverekben, de a Microsoft és a VMware is árul hardvereket. Az Apple bevételei december 27-ig 74,6 milliárdot mutatnak, 18 milliárdnyi nettó árbevétellel. Némi kontextust adva ennek: a VMware teljes bevétele annyi volt tavaly, mint amennyit az Apple január 9-ig, a Microsoft pedig január 23-ig megkeresett.

Az Apple tulajdonképpen akkora profitot hozott össze hat hónap alatt, hogy egy az egyben felvásárolhatná a VMware-t (már ha az EMC hajlandó volna megválni részesedésétől) a jelenlegi árfolyammal számolva. Ahogyan az AirWatch is nagy hal volt az MDM-piacon, mégis egyben le tudta nyelni a VMware, úgy utóbbi is nagy hal lehet ugyan a szervervirtualizációban – de jóval nagyobbak is úszkálnak a tágabb piacon.

Ettől még persze nem kell arra gondolni, hogy az Apple fel akarná vásárolni a VMware-t – de nem is lehetetlen. A virtualizációs és az azzal összefüggő felhőtechnológiák a következő években hatalmas szerepet kapnak majd az olyan vállalatok tevékenységében, mint az Apple.

 

Mi a helyzet a technológiai óriásokkal – az Oracle-lel, az IBM-mel és a többiekkel? Az sem lehetetlen, hogy ők nyeljék le végül a VMware-t, hisz láttunk már furcsább dolgokat is történni.

Hajlandó volna-e az EMC eladni érdekeltségét a VMware-ben? Olyan téma ez, amely jelenleg is aktív, elsősorban az Elliott Management befektetési cég foglalkozik vele. De az sem lehetetlen, hogy valaki magát az EMC-t vásárolja fel, VMware-estül – a múltban többször is felmerül már ennek a lehetősége, például a Hewlett-Packard részéről.

Lehet tehát, hogy a VMware egyelőre uralja a virtualizációs piacot, de nála nagyobb játékosok bármikor szemet vethetnek rá, és nem okozna nekik gondot, hogy mindenestül felvásárolják őket.

Érdekes idők várnak hát a virtualizációs piacra.

Forrás: http://www.serverwatch.com/server-trends/interesting-times-ahead-in-the-server-virtualization-world.html