• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Mi valójában a zöld adatközpont?

×
×
Megjelent: 2015.05.08 Vissza

Mikor tekinthetünk egy adatközpontra valójában zöldként? Nem könnyű kérdés, ezért az alapoknál kell kezdenünk: az energiaforrásoknál, az energia felhasználásánál, a vízkezelésnél – és minden másnál.

Az energiaforrások kérdése e tekintetben talán a legfontosabb szempont. A legfontosabb, hogy milyen forrásból szerzi az adatközpont a működéséhez szükséges energiát. Még ha a legenergiahatékonyabb létesítményt üzemeltetjük is a világon, az nem lesz zöld, ha egy szénerőmű táplálja, amely szén-dioxidot és más káros gázokat pumpál a légkörbe. Az olaj ennél csak egy egész kicsivel jobb.

A földgáz és a nukleáris energia már valamivel jobb opciók, de mindkettővel akadnak gondok bőven. A földgáz költséghatékony és kevesebb szén-dioxidot termel, de ennek megvan az ára. A metán önmagában nagyságrendekkel rosszabb, mint maga a szén-dioxid, ha az üvegházhatást tekintjük. Az üzemanyagcellák javíthatnak a földgáz felhasználásán, a technológia azonban még mindig gyerekcipőben jár, és a gyártók egyre csak ígérgetik a nagy áttörést.

Az atom sem megoldás

Az atomenergia használatával nem termelünk szén-dioxidot, két fő probléma azonban adódik vele. Az egyik a keletkező radioaktív hulladék tárolása. Hosszú távú megoldással még az Egyesült Államok sem büszkélkedhet, ahol pedig közel száz erőmű biztosítja az energiaellátást. A működtetés és a javítás költségeit tekintve pedig a földgáz olcsóbb megoldást is jelent. A második probléma a kockázat: ha egy atomerőmű meghibásodik, az óriási károkat okozhat, ahogyan azt Csernobil és Fukusima példája is megmutatta.

Egy valóban zöld adatközpont számára az egyetlen opció a megújuló energiák használata. A szél-, nap-, víz- és geotermikus energia használatával mondhatjuk, hogy a létesítmény valóban zöld. Még jobb, ha a helyszínen termeljük az energiát.

Az energiafelhasználás lényege, hogy a létesítményben a leghatékonyabban használjuk fel az erőforrásokat. Attól még, hogy 100 százalékban megújuló energiákat használunk, nem biztos, hogy valóban jól használjuk fel azt. A hatékonyság kevesebb energiát, s egyben kevesebb költséget is jelent, ami mindenkinek jó.

Mi fontos még?

A vízkezeléssel sokszor nem foglalkozunk, pedig fontos szempont ez is. A hagyományos hűtőrendszereknek, így a HVAC egységeknek mindenképpen szükségük van vízre a működéshez, de nem mindegy, hogy mennyit használunk fel. A legjobb ebből a szempontból az, hogy ha valamilyen víz nélkül is működő hűtési módszert alkalmazunk. Ennek jó példái a sarkköri adatközpontok, ahol „ingyen”, a hőmérsékletkülönbséget kihasználva vezetik el a szerverek által termelt hőt.

A „minden más” kategóriába egy rakás egyéb szempont tartozik, amelyekre egy adatközpontnak figyelnie kell, ha arra törekszik, hogy valóban zölddé váljon. Ide vehetjük azt, hogy mennyi vizet használnak el a mosdók, hogy milyen típusú világítást használunk, és persze az is, hogy hogyan szabadulunk meg az e-hulladéktól. Ha valóban helyesen akarjuk üzemeltetni a létesítményt, nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezeket sem.

Forrás: http://www.greendatacenternews.org/articles/801903/defining-the-green-data-center-circa-spring-2015-b/