• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Új Xeon lapkákat hoz ki az Intel

×
×
Megjelent: 2015.04.02 Vissza

Az Intel bejelentette Xeon szervercsaládjának legújabb, Xeon-D rendszer-egy-lapkán (SoC), architektúráit, amelyeket elsősorban a perifériás alkalmazások kiszolgálására szánnak.

Lisa Spelman, az Intel adatközpontokba tervezett termékekkel foglalkozó divíziójának igazgatója egy elő webcastben jelentette be az új, 14 nanométeres eljárással készülő eszközöket. Az igazgató hangsúlyozta, hogy ezekkel nem az Intel Atom termékvonalat kívánják felváltani.

„A jelenleg szállított Intel Atom alapú szerverek remekül beválnak extrém sűrűség esetén, ezért cserébe azonban kisebb teljesítményűek” – fogalmazott Spelman, aki példaként a „cold storage” megoldásokat hozta fel, ahol az Atom széria megfelelő teljesítményt képes nyújtani. A Xeon D ehhez képest előrelépést jelent, mivel nagyobb teljesítmény érhető el a segítségével.

Az Intel az elmúlt időben jelentős nyomás alá került, mivel konkurensei sorra jelentik be az ARM-alapú megoldásokat, komolyabban azonban nem aggódnak – legalábbis ezt állítják. Spelman szerint a konkurencia vizsgálatakor azokra a megoldásokra koncentrálnak, amelyeket valóban nagyobb volumenben képesek értékesíteni, ebben az összehasonlításban pedig igen jól állnak az Atom termékek.

A jól teljesítő Atom vonal fölött foglal helyet a Xeon D, efelett pedig a Xeon E5 és E7, amelyek a cég legerősebb teljesítményt kínáló processzorai. A Xeon D 4,3-szer akkora teljesítményt nyújt, mint az Atom, fogyasztása pedig annak 1,7-szerese.

Az Intel egyelőre két Xeon D processzorral készül, s még az idén további opciókat szándékoznak bejelenteni. A Xeon D-1520 egy 45 wattos, négymagos processzor, amely 2,2 GHz-es órajellel bír, míg a Xeon D-1240, ugyancsak 45 wattos CPU 2.0 GHz-re képes nyolc magja segítségével. Mindkét új megoldás 128 GB DDR4 RAM-ot képes kezelni, és két 1/2.15/10 GbE Ethernet hálózati interfészt támogatnak. Az integrált I/o-nak részei még: 24 x PCIe 3.0, 8 x PCIe 2.0, 4 x USB 3.0, 4 x USB 2.0 and 6 x SATA 3.0. Mindkét CPU támogatja az Intel VT-x, VT-d és Cache QoS virtualizációs technológiáit.

Spelman elmondta, a két új modellt az adatközpontok „edge” eszközeibe szánják, többek között dedikált hosting, dinamikus webes és tárolási szolgáltatások üzemeltetésére. AZ E5 és E7 modelleket úgy tervezték, hogy az adatközpontok magjában jól teljesítsenek, a Xeon D modelleket viszont nem vállalati alkalmazások terheléseire szabták. Az igazgató ígérete szerint a cég még az idén újabb bejelentést tesz majd, amellyel a hálózatok belépőpontjait célozzák majd.

 Forrás: http://www.serverwatch.com/server-news/intel-debuts-xeon-d-system-on-a-chip-for-server-density.html