• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Szabaduljunk meg a ventilátoroktól!

×
×
Megjelent: 2015.03.12 Vissza

Manapság gyakorlatilag minden adatközpontban működnek léghűtéses rendszerek, amelyek az adatfeldolgozó helyiségben és a rackekben keringetik a levegőt, hogy a szerverek által termelt hőt elvezessék. Külön hideg és meleg folyosókat tartanak fenn, hogy megőrizzék az energiát.

A legtöbb adatközpontban a hideg levegőt a padlóban található lyukakból nyomják felfelé. A páratartalmat nagyon szigorúan kontrollálják, hogy elkerüljék a lecsapódást, mivel a túl magas páratartalom az elektronikus eszközökön való lecsapódáshoz vezetne, az túl alacsony pedig elektrosztatikus kisülésekhez.

Mindennek semmi értelme. A levegő természetes hőszigetelő, igen alacsony hőkapacitással és szinte nemlétező hőtároló tömeggel. A hideg levegő lefelé süllyed. Az elektronikus eszközök és a levegő érintkezése oxidációhoz és korrózióhoz vezet. A levegőben található szennyeződések további károkat okoznak, a ventilátorok meghibásodhatnak, ami lerontja a teljesítményt, néhány adatközpontban pedig a zajuk miatt füldugót kell viselni. Hogy miért a levegőt használjuk mégis, számos hátránya ellenére kritikus eszközeink és létesítményeink légkondicionálására, rejtély.

Hiszen van egy sokkal hatékonyabb módszer is: a folyadékhűtés. Furcsának hangozhat a laikusok számára, hiszen ha egy valamit tudunk, az az, hogy az elektronikai eszközök és a folyadékok nem jóbarátok. Ez azonban nem mindig van így – ma már ugyanis rendelkezésünkre állnak olyan kiváló hőelvezető képességgel rendelkező folyadékok, amelyek nem okoznak elektromos zárlatot akkor sem, ha az eszközt teljesen elmerítjük bennük.

Az, hogy a folyadékhűtés kiválóan alkalmazható nagy teljesítménysűrűség esetén is, messze nem a legnagyobb előnye. Erőssége elsősorban az, hogy kevesebb helyet foglal, kevesebb energiát pazarol el és környezetbarátabb, mint a ventilátorok. Az adatközpontok működtetőinek a teljesítménysűrűségre való tekintet nélkül meg kellene szabadulniuk a léghűtéses rendszerektől.

Mi a gond pontosan a ventilátorokkal?

  • Nem hatékonyak, és növelik az elvezetendő hő mennyiségét. A levegő mozgatása egy adatközpont energiafelhasználásának akár 15 százalékáért is felelős lehet, a ventilátorok pedig eszközszinten akár 20 százalékot is felemészthetnek maximális teljesítménynél.
  • A ventilátorok helypazarlóak, mivel a rackeknek térre van szükségük a szellőzéshez – de maguk a hűtőegységek is rengeteg helyet foglalnak.
  • Kevéssé megbízhatóak, gyakran meghibásodnak, miközben az elektronika ki van téve a levegőnek, a vibráció pedig további károkat, hibákat okozhat.
  • Hangosak, felkavarják a port, és összességében sok problémát jelentenek környezeti szempontból.

Ez tehát valójában nem a folyadékhűtésről szól, amely vagy meghódítja a következő években az adatközpontokat, vagy nem – elsősorban arról, hogy megszabaduljunk végre a ventilátoroktól. Mérnöki szempontból a kérdés az, hogyan helyettesíthető a léghűtés egy költséghatékony és skálázható rendszerrel, amely könnyű és gyors hozzáférést biztosít karbantartás esetén.

A piacon ma is vannak olyan vállalatok, amelyek ventilátormentes hűtési rendszereket kínálnak. Technológiai megoldásaik változatos módszereket alkalmaznak e cél érdekében, de mindnél alapvető, hogy az elektronikát elszigetelik a levegőtől jelentősen csökkentik vagy kiiktatják a mechanikai hűtés szükségességét, helyet takarítanak meg, leszorítják a hőmérsékleti fluktuációt, kiiktatják az emelt padlókat, magas plafonokat és mindeközben energiát takarítanak meg. És képesek elvezetni a hőt a nagy teljesítménysűrűségű rackekből. Néhány közülük praktikusabb megoldás, mint a többi, de biztos, hogy a jelenlegi rendszereknél mind költséghatékonyabb megoldás.

 

Forrás: http://www.datacenterknowledge.com/archives/2015/02/23/look-ma-no-fans/