• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Hogyan válasszunk adatközpontot - Mi számít nagy és mi a számít kicsi adatközpontnak?

×
×
Megjelent: 2014.11.25 Vissza

Mi a különbség egy mega- és egy nagy adatközpont között? Miben más egy kicsi és egy mini szerverfarm? És mit is jelent valójában a teljesítménysűrűség?

A fenti kifejezéseket sokan használják úgy, hogy nem tudják, egészen pontosan mit is jelentenek – éppen ezért sokszor kaotikus a kommunikáció és időigényes kibogozni, ki és mire gondol.

A Data Center Institute think tank arra törekszik, hogy az adatközpont-piacon tevékenykedő szakemberek körében egységes szaknyelvet honosítson meg, hogy amikor méretről és teljesítményről esik szó, elkerülhetőek legyenek a félreértések. Ennek érdekében egy sor szabványt dolgoztak ki, melyeket nemrég publikáltak hivatalosan.

„A cél az iparon belüli egyértelmű kommunikáció” – mondta el Tom Roberts, a DCI-t is működtető AFCOM igazgatója és a szabványokat tartalmazó tanulmány egyik szerzője. "Szeretnénk sztenderd irányelvvé tenni ezeket. Így ha valaki azt mondja majd, 'nagy adatközpont', tudni fogjuk, miről beszél" – mondta a szakértő.

Amikor például a Microsoft azt mondja, hogy egy 110 ezer négyzetméteres adatközpontot létesít Iowában, még számos kérdést kell megválaszolniuk ahhoz, hogy a számítókapacitást is ismerjük. A Switch bejelentése arról hogy négyzetméterenként 16 ezer wattos hűtőkapacitással bír, vagy a Digital Realty-é, miszerint 15 kW/rack teljesítményre képesek létesítményei, mind csak részadatok, melyek használhatatlanok anélkül, hogy a teljes képet látnánk.

A teljesítménysűrűség az adatközpontok egyik legfontosabb meghatározó tulajdonsága. Hazánkban a legnagyobb teljesítménysűrűséggel rendelkező szerver hosting adatközponttal a Servergarden Kft. büszkélkedhet, ahol ez az érték 10 kW/rack.

Az adatközpontokkal kapcsolatos híradásokban és vitákban a méretet sokszor az energiaellátással, rackszámmal, alapterülettel vagy más hasonló tényezőkkel azonosítják. A sűrűséget szintén többféleképpen értelmezik. A DCI javaslata szerint az adatközpontok összefüggésében a méretként kizárólag a számítógépeknek rendelkezésre álló területet értelmezzük, a sűrűséget pedig a csúcsidőben mérhető kW terhelésben határozzuk meg. A méretet a DCI szerint az adott terület racksűrűsége adja meg.

A javaslat szerint a méret az alábbiak szerint alakul:

Hogyan válasszunk adatközpontot - Mi számít nagy és mi a számít kicsi adatközpontnak?

A DCI javaslata szerint mennyiben a racksűrűség és a rendelkezésre álló hely nem ad pontos adatot, a nagyobbik számot alkalmazzuk a méret meghatározásához, a sűrűség esetén pedig az általában megadott tervezett vagy átlagos terhelés helyett kell a csúcsot megadni. A sűrűségi besorolások alább:

Hogyan válasszunk adatközpontot - Mi számít nagy és mi a számít kicsi adatközpontnak?

A DCI a szabványok kidolgozása során számos amerikai és ázsiai szakértővel egyeztetett, összesen körülbelül százan ellenőrizték azokat és fűztek megjegyzéseket a tervezethez a publikációt megelőzően.

Forrás: http://www.datacenterknowledge.com/archives/2014/10/15/how-is-a-mega-data-center-different-from-a-massive-one/