• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Roppant teljesítményt hoz az adatközpontba a SuperMicro

×
×
Roppant teljesítményt hoz az adatközpontba a SuperMicro
Megjelent: 2014.09.23 Vissza

Az adatközpontok világában ma a hatékonyság a legfontosabb, a SuperMicro pedig számos termékkel áll rendelkezésére annak, aki szerverfarmjai működését optimalizálná. A ServerWatch nemrég tesztelhette a vállalat SuperServer F627R3-R72B+ termékét, amely négy csomópontot integrál egyetlen 4U-s tárolóban. A rendszert egy három node-os Lenovo RD340 klaszterrel együtt helyezték üzembe, tesztelendő egyúttal a VMware VSAN-t.

Tekintettel arra, hogy ezek a rendszerek együttesen 40 magnyi CPU számítókapacitást állítanak ki, a SuperMicro Server pedig 1 terabájt memóriával rendelkezik, hatalmas teljesítmény zsúfolódik mindössze 4U-nyi rackbe. Ehhez 40 terabájt tárhely és valamivel több mint 1 terabájt SSD jön még, és meg is kaptuk az alapjait egy erőteljes klaszternek.

A teszthez négy azonos node-ot használtak fel, darabonként két Intel Xeon E5-2660 v2 processzorral és 256 GB RAM memóriával. A lemezeket önálló RAID 0 lemezekként kellett konfigurálni a VSAN követelményei miatt – ez a folyamat megkívánt némi türelmet és energiát.

Az X9DRFR alaplapon akad hely a két processzor és összesen 32 DIMM csatlakozó számára. A teszthez használt 2.0-ás alaplapon megnövelt számú SATA port is megtalálható volt, továbbá maradt hely a Disk-On-Module eszközök számára. Mindez lehetővé teszi, ahogy akár VMware, akár Windows alá nagyon könnyen bebootolhassunk a BIOS menü használatával.

Arra az esetre, ha a fő áramforrás valamiért kiesne, a node-okat összesen négy redundáns energiaforrás működteti tovább, melyek közül kettő a váz átellenes oldalán helyezkedik el. Az adott oldalon található node-ok leállásához az vezethet, ha az ott található mindkét energiaforrás egyszerre esik ki. A vázban két egység magasan és két egység szélesen találhatóak meg a karbantartás vagy javítás céljából könnyedén eltávolítható node-ok.

Az alap ESXi operációs rendszer felállításához 4 GB-os USB meghajtókat használtak fel, illetve a SuperMicro egy SATA DOM eszközt is szolgáltatott erre a célra. A node felől nézve a DOM egy SATA portra csatlakoztatott SSD-nek tűnik, így alkalmas arra, hogy rendszerlemezként használjuk a legtöbb operációs rendszer esetében. A külső szerverek kezelésére a SuperMicro intelligens platformkezelő interfészt (IPMI) használ, amely segítségével a node-okhoz akár webes felületen keresztül is csatlakozhatunk.

Egy ilyen rendszer a tesztek szerint kiválóan képes az adatközponti alkalmazások futtatására. Így tökéletesen megfelelő az olyan szerverfarmokban történő felhasználásra, amilyen a Servergarden Kft.-nél is üzemel. Ennek természetesen az ára is megvan – ez a rendszer jelenleg nem kevesebb, mint 59399 dollárba kerül. A vázba zsúfolt irdatlan teljesítményt és tárhelyet figyelembe véve azonban ez elég jó ár azok számára, akik fejleszteni akarják adatközpontjukat.

Forrás: http://www.serverwatch.com/server-reviews/super-micro-superserver-delivers-the-power.html