• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

A helyi adatközpontokra épülhet az IoT világ?

×
×
Megjelent: 2019.04.04 Vissza

A gépek hálózata, internet of things (vagy ennek rövidítése, az IoT) már most is teljesen átszövi életünket, de a jövőben várhatóan számos iparágat alakít át drasztikusan és teremt teljesen új felhasználási lehetőségeket, egyben új kihívások elé is állítja a szakembereket. Szinte minden piaci előrejelzés tartalmazza ezeket a megállapításokat, miközben a prognózisok egymást licitálják felül a szegmens robbanásszerű bővülésére vonatkozó számadatokkal.

 

26 milliárd eszköz: hol férnek majd el az adatok?

 Egyes előrejelzések szerint 2020-ra 26 milliárd eszköz kommunikál majd az interneten keresztül, a rájuk épülő szolgáltatási piac mérete pedig meghaladhatja majd a 300 milliárd dollárt. Itt érdemes megállni egy pillanatra ez a szám azt jelenti, hogy minden egyes élő emberre körülbelül 5 darab internetre kötött eszköz jut majd...

Az eszközök ilyen, minden tekintetben gigantikus tömege óriási kihívás elé állítja az infrastruktúra-szolgáltatási és feldolgozási lánc összes szereplőjét. A csatlakoztatott gépek, szenzorok által előállított adatcsomagok feldolgozása, analizálása és esetleges tárolása egyaránt megkívánja az újragondolt adatközponti struktúrát, tárolási stratégiát és biztonsági szinteket.

 

Lokális adatközpontok: nagyobb súly a globális érában is

Az IoT-érában a kis- és közepes, lokális adatközpontok szerepe felértékelődhet, hiszen az adatok egy helyszínen, egy központban történő feldolgozása és tárolása ekkora volumen esetén technológiai és gazdasági szempontból sem ideális választás. A vállalatok és szolgáltatók ezért várhatóan diverzifikálnak majd, hogy az adatfeldolgozás kezdeti fázisait lokális adatközpontokra bízzák, majd az ott feldolgozott, releváns információt továbbítsák központi feldolgozásra saját irodájukba vagy saját szerver parkjukba.

 

Új kihívás: maximális teljesítménysűrűség kell

Ez az új architektúra értelemszerűen az üzemeltetésben is új szemléletmódot követel, hiszen az üzemeltetőknek a teljes környezetet homogén egységként kell kezelniük, miközben új helyszínek felügyelete és irányítása szakad a nyakukba. Egy modern adatközpont tervezésénél éppen ezért már a fenti kihívásokkal is számolniuk kell a beruházóknak. A ServerGarden adatközpontja hazánk egyik legnagyobb teljesítmény-sűrűségű szervertermét biztosítja, kiemelkedően magas rendelkezésre állás és kimagaslóan nagy sávszélességű gerinchálózati átviteli kapacitással.

 

A ServerGardennél elhelyezett szerverek biztonsági és technológiai felügyelete a nap 24 órájában, a hét minden napján megoldott, emellett a szolgáltató díjmentes állandó távoli elérésen (IP-konzol) keresztül is menedzselheti az adatközpontban elhelyezett szervert.

 

Mindez pedig alapos hátteret adhat azon hazai cégeknek is, amelyek az IoT világában törnek babérokra...