• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

A nagy durranás, ami végzetes lehet a szerverekre - Mit keres egy hangtompító egy szerverparkban?

×
×
Megjelent: 2019.01.04 Vissza

Az adatközpontokban elhelyezett szervereket fenyegető egyik legnagyobb veszély a túlmelegedés, netán rövidzárlat miatt bekövetkező tűz. Szerencsére a legritkább esetben fordul elő, hogy egy szerverteremben tűz üt ki, de ha mégis felcsapnak a lángok, az ilyen helyeken kötelezően előírt automata oltóberendezés működésbe lép, hogy minimalizálja a károkat. A tűzoltószerkezetek egy része ugyanakkor nagyobb veszélyt jelent a szervereken tárolt adatokra, mint maga a tűz.

Az olyan, nagy koncentrációban elektromos berendezéseket tartalmazó építményeknél, mint egy szerverterem, általában nem jó ötlet vízzel, netán habbal oltani a felcsapó lángokat, az üzemeltetők ezért hosszú évek óta úgynevezett inert gázzal oltó berendezéseket használnak erre a célra. Tűz érzékelésekor a tartályban tárolt gáz csőhálózatra kötött gázkieresztő fúvókákon keresztül, nagy nyomással beáramlik a szerverterembe és kiszorítja az égési folyamatot tápláló oxigént, vagy legalábbis csökkenti annak koncentrációját.

A gázzal oltó berendezések nagy része ugyan hatékonyan eloltja a tüzet, de egyben egy újabb veszélyforrást is előidéznek: a fúvókán keresztül nagy nyomással, hirtelen kiáramló gáz, az oltóberendezés üzembe lépésekor gyakorlatilag hangrobbanást okoz. Amikor a hangnyomás eléri a szerverekben üzemelő merevlemezeket, az érzékeny mechanikával rendelkező eszközök írási/olvasási teljesítménye jelentősen csökkenhet, rosszabb esetben olyan mértékben károsodhat a mechanika, hogy a rendszer nem tudja többé kiolvasni a diszkeken tárolt adatokat, azaz bekövetkezik a rettegett adatvesztés.

A hangnyomás okozta kár mértéke alapvetően a hangerő nagyságától függ, de a különböző gyártmányú és típusú diszkek eltérően reagálhatnak az ilyen típusú külső behatásra. A kutatások szerint 110 dB erejű hangnyomásnál egy merevlemez írási/olvasási teljesítménye átlagosan 50%-kal romlik, ugyanakkor léteznek olyan egységek, melyek már 85 dB-es hangnyomás mellett is lényegesen rosszabban teljesítenek, mint csendes környezetben.

Vagyis a szervertermekben működő gázzal oltó berendezések aktiválását rendszerint robbanásszerű hang kíséri, melynek ereje elérheti a 140-150 dB-t is, ez pedig egy közelben elhelyezett merevlemezes egység számára végzetes következményekkel járhat.

Szerencsére ma már számos olyan megoldás létezik, mely képes részben, vagy teljes egészében kiküszöbölni a problémát. Az egyik ilyen kézenfekvő módszer a merevlemezek lecserélése szilárdtest-alapú meghajtókra, azaz SSD-kre. Ez ugyanakkor ma még gazdaságtalan és nem életszerű megoldás a legtöbb adatközpont számára. Nem marad más hátra, mint a tűzoltó berendezések hangerejének a csökkentése. “A gázzal oltó rendszerek fúvókáira illeszkedő hangtompítókat szerelünk fel. Mindez hasonló elven működik, mint a lőfegyverekre szerelhető társaik: a rendszer indulásakor keletkező akusztikus nyomást képesek akár 30 dB-lel is csökkenteni, ezzel az érzékeny merevlemezek számára is elviselhetővé téve az oltási folyamatot. Ez már biztonságot ad a szervereknek.” - mondja el Hajmási Gergely a Servergarden Kft. kereskedelmi vezetője. “Egy modern szerverterem építésekor az építtetőnek, üzemeltetőnek számos kritikus, biztonsági, technikai folyamatot kell végiggondolnia és megvalósítania, a tűzriasztó- és oltóberendezések kiépítésekor azonban kevés cég számol a fenti problémával. A Servergarden Kft. szerverparkjában lévő inert gáz alapú oltóberendezés a dán Fire Eater speciálisan szervertermi oltóberendezésekhez gyártott hangtompítóival lett ellátva, így akár valós tűzeset, akár téves riasztás esetén garantált, hogy az oltóberendezés indulása nem okoz nagyobb kárt annál, mint amekkorát elhárítani hivatott.” - összegzi a szakember.