• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Ezért érheti meg adatközpontba költöztetni a szervert

×
×
Megjelent: 2018.08.10 Vissza

Akár csak egyszerű weboldal-elhelyezésről, akár komoly adatbázisszerverek telepítéséről és későbbi üzemeltetéséről van szó, a vállalkozások számára mind költség- mind időráfordítás szempontjából kézenfekvő lehet egy hosztingcég segítségül hívása.

Most indul a cég: bérelj beruházás helyett!

 Az újonnan induló vállalkozások számára ma már többnyire nem kérdés, hogy az eszközvásárlás helyett ugyanarra a célra lényegesen gazdaságosabb lehet az előfizetéses rendszerben működő bérlés. Ilyenkor az illetékes vezető a vállalkozás igényeinek körültekintő felmérését követően kiválasztja a megfelelő hoszting csomagot, melyet aztán később az igények változása esetén bármikor lehet módosítani a legtöbb szolgáltatónál.

Olcsóbb, biztosabb és rugalmasabb működés

A szerverek adatparkokba költöztetésének lehetnek gazdasági (például egyszeri, nagyobb beruházási elkerülése, IT költségek csökkentése) és műszaki (például áramszünetből, nem megfelelő klimatizálásból, az internetcsatlakozás problémáiból adódó) okai. Ha szerver bérlet vagy virtualizáció mellet dönt  vállalkozás a saját eszközeit lényegében leselejtezi és a szerverkörnyezetet, a céges adatokat a hosztingcég saját szerverére mozgatja. Az pénzügy nyelvén mindez azt jelenti, hogy a CAPEX vagyis beruházás igényes saját üzemeltetésű szerverparkról átáll a cég az OPEX vagyis operatív, havi költséget jelentő szerverüzemeltetésre.

Minimalizáljuk a géphiba miatti kiesést

A már említett gazdasági okok mellett több, az informatikai infrastruktúra működését alapjaiban meghatározó előnnyel kecsegtet a vállalkozás számára, ha adatközpontok mellett dönt.

A hosztingvég leveszi a vállalkozások válláról a hardvermeghibásodások jelentette terhet, azaz nem kell többé szervizbe vinni az eszközt, netán kapkodva alkatrészt rendelni hozzá. A legtöbb hosztingcég a saját eszközparkját érintő hardverproblémákra alaposan fel van készülve, így egy esetleges meghibásodás esetén többnyire egy órán belül helyreállhat a rendeltetésszerű üzem. Ugyanez igaz a bővítésre, így amennyiben nagyobb memória, háttértár, netán számítási kapacitás-igény merülne fel, a szolgáltató gyakorlatilag azonnal végre tudja hajtani a bővítést az ügyfél megrendelése alapján.

Biztosabb és olcsóbb működés

Előfordulhat olyan eset is, amikor a vállalkozás nem kíván megválni saját szerverétől, de stabilabb műszaki hátteret kíván biztosítani az informatikai alapinfrastruktúra számára. A hosztingcégek a szerverek irodai elhelyezésével szemben számos előnyt kínálnak a környezeti változókból eredő kiesések, leállások minimalizálására. Az adatközpontokban adott az áramellátás, és klimatizálás nagy (99,999%) rendelkezésre állása, állandó hőmérséklet és páratartalom biztosítása, fizikai biztonság (0-24 órás biztonsági szolgálat+kamerarendszer), szerverbarát tűzoltó rendszer, kiemelt rendelkezésre állású min. 1Gbit/s dedikált sávszélességű szimmetrikus internet kapcsolat.

A meglévő (fizikai) szerverek adatközpontba költöztetése szintén gondos tervezést igényel, és ilyenkor kell számolni a leghosszabb szolgáltatáskieséssel. Érdemes olyan hosztingcéget választani, amely a nap 24 órájában operátori segítséget biztosít és szükség esetén a hét minden napján bejutást biztosít -- előzetes egyeztetést követően -- az adatközpontba, így a szerver(ek) átköltöztetése az alacsony forgalmú időszakokra (tipikusan hétvégén, az éjjeli órákban) időzíthető.