• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

A mesterséges intelligencia nagyobb hatással lesz az emberiségre, mint az áram vagy a tűz felfedezés

×
×
Megjelent: 2018.07.13 Vissza

A mesterséges intelligencia (MI, angolul AI) egyre nagyobb teret hódít az életünkben, és érthető módon évtizedek óta megosztja a véleményeket: vajon hasznunkra, vagy ártalmunkra lesz-e?

A Google rangidős alelnöke, Sundar Pichai szerint a mesterséges intelligencia meg fog menteni minket, és bizonyosan nem pusztít el senkit.

"Az AI talán a legfontosabb dolog, amit az emberiség valaha is feltalált. Szerintem ez mélyebb gyökeresebb átalakulást fog hozni, mint a villamos energia vagy a tűz " – mondta. "Bármikor, amikor a technológiával dolgozunk, meg kell tanulnunk kihasználni az előnyöket, miközben minimalizáljuk a hátrányokat."

Bár néhány gondolkodó, köztük Stephen Hawking professzor, arra figyelmeztetett, hogy az AI elpusztíthatja az emberiséget, Pichai optimista. Azt mondta, hogy a technológia kiküszöbölhet számos olyan korlátot, amellyel most szembesülünk, és segít például abban, hogy "tiszta, olcsó és megbízható energia" váljon hozzáférhetővé mindenki számára.

A komoly informatikai cégek ezért is fordítanak kiemelt figyelmet arra, hogy minden ügyfelüknek a legjobb szolgáltatást nyújtsák a legjobb árakon, mint ahogy a szerverhoszting szolgáltatást kínáló Servergarden Kft. is teszi.

Sundar Pichai, a Google cégcsoport Android, Chrome és Apps alelnöke, a barcelonai mobil világkongresszuson is beszélt az AI lehetőségeiről, jelentőségéről. Az esemény, amely több százmillió euró bevételt generál a barcelonai város számára minden évben, más szempontból is jelentős.

Egy hétre a világ a technológiai vívmányok miatt ismét Európára figyel Amerika vagy Japán vagy Kína helyett - dacára a kontinens döcögős ökoszisztémájának. Főként akkor, amikor a Google nemrégiben bejelentette, hogy megnyitja az AI kutatóközpontokat Kínában és Franciaországban.

Pichai Indiában nőtt fel, így tapasztalatból beszélt, amikor a technológia életátalakító hatalmát ecsetelte.

"Amikor felnőttem, még egy ideig nem volt telefonom. Öt évet vártam, mire az elsőt megszerezhettem. De onnantól, hogy volt egy telefonom, alapvetően megváltozott az életem is. Emlékszem a technológia okozta örömre, és azt hiszem, ez igaz lesz az AI-ra is. Fontos számunkra, hogy elmagyarázzuk az AI jelentőségét, és a magunk oldalára állítsuk a világot. "

Pichai persze elismerte, hogy a kockázatok valósak, és egy, a párizsi éghajlat-változási megállapodás szintjén megvalósuló nemzetközi együttműködésre szólított fel, hogy kezelni tudjuk az AI jelentette kihívásokat.

"Az országoknak az AI demilitarizálását kell megkövetelniük, ez egy közös cél, amelyre az országoknak törekedniük kell" – mondta.

http://pctechmag.com/2018/01/artificial-intelligence-will-be-bigger-than-electricity-or-fire-sundar-pichai/