• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

A titkosítás elegendő védelmet nyújt?

×
×
Megjelent: 2017.06.14 Vissza

Az elmúlt hónapok világsajtót bejáró online támadások rávilágítottak arra, mennyire is sérülékenyek az online védelmi rendszerek. Gondoljunk csak a politikai célokra használt, főleg Oroszországot vádoló cikkekre, amikor akár egy ország saját választását is lehet befolyásolni a védelmi rendszereiket feltörve.

A különböző titkosszolgálatok célja, hogy minél több embert és eszközt folyamatos ellenőrzés alatt tudjanak tartani, ezzel is csökkentve, megelőzve a lehetséges terroristajellegű támadásokat.

Számtalan titkosító alkalmazás létezik a legnépszerűbb platformokra, böngészőkhöz és mobil eszközökre. A Windows, Linux, Mac OSX, Android, iOS nagyjából a piacon levő eszközök 99%-át lefedik.

A nemzetbiztonsági szolgálatoknak viszont olyan szintű szoftverarzenál áll a rendelkezésükre, amivel a fenti platformok teljes skáláját meg tudják figyelni, gyakorlatilag a nap 24 órájában.

A titkosító alkalmazások lényege az, hogy a küldő és fogadó fél között továbbított üzenetek teljes mértékben megismerhetetlenek legyenek harmadik fél által. Ebben a szerverek üzemeltetőinek is nagy szerepe van, hiszen az adatok továbbítása azokon keresztül történik, soha sem a küldő és fogadó eszköz között közvetlenül.

A Servergarden Kft. mindent megtesz, hogy a szerverein tárolt adatok teljes biztonságban legyenek!

A hordozható eszközök hardveres és szoftveres szinten is rendkívül sebezhetőek, tele vannak beépített monitorozó, tevékenységfigyelő alkalmazásokkal. Gondoljunk itt például a Facebookra, ami mesterséges intelligencia alkalmazásával és fejlesztésével többek között képes arcfelismerő „szolgáltatást” nyújtani.

Ez a mesterséges intelligencia tanulni is képes, így tudnak személyre szabott hirdetésekkel bombázni a saját fiókunkon belül. Megtanulja az érdeklődési köreinket akkor is, ha nem jelöljük meg őket külön a profilunkon.

Ha ehhez még hozzáadjuk az internet és az informatikai eszközök rohamtempóban történő fejlődését, ijesztő képet kapunk. Sokan például még nem valószínű, hogy hallottak a Microsoft által fejlesztett quantum számítógépről, ami nem csak egy szerver, hanem akkora teljesítménnyel rendelkező számítógép, ami több milliárd ember adatait tudja feldolgozni másodpercek alatt.

Egyelőre még csak kísérleti stádiumban van a fejlesztés, de már fel tudnak mutatni működő prototípust.

A megfigyelés nagy része a küldő által használt eszközön történik. Azaz, a küldeni kívánt dokumentumot, fájlt még az eredeti eszközön az előtt el tudják fogni, mielőtt az titkosításra kerülne.

Így nem kell hatalmas erőforrást és időt pazarolni a komoly titkosító algoritmus feltörésére. Hiába vannak a vírusvédő szoftverek, akár fizetős akár ingyenes verziók, amikben legtöbbször már úgynevezett malware és spyware funkció is van, ezeket a támadásokat nem tudják kivédeni.