• Live chat
  • Facebook
  • Google Plus
  • rss

Szeretnél részese lenni egy kibertámadásnak? Ha nem, akkor jobb, ha figyelsz a jelszavaidra!

×
×
Megjelent: 2017.01.30 Vissza

Ki szeret áldozat lenni? És ki szeret amiatt bűncselekmény részese lenni, mert figyelmetlen volt? Pedig mindkét lehetőség fennáll, ha valakinek kiderülnek a jelszavai.

Alig három évtized alatt eljutottunk a takarékkönyvtől az online bankolásig, a sarki közérttől az elektronikus bevásárlásig, a tárcsás bakelit telefontól az okostelefonig.

Azt hiszed, nem akarják folyamatosan megkaparintani a jelszavaidat? Dehogynem! Ebben a pillanatban is!

Érdemes leszámolni a hamis biztonságérzettel: hackerek és ártó szándékú algoritmusok folyamatosan, a nap 24 órájában szkennelik az internetet, figyelik az internet kapcsolatokat, és ha nem titkosítva küldjük el az adatainkat (például nyílt wifi hálózaton egy nem https-es oldalnak), könnyedén megszerezhetik a felhasználónevünket, jelszavunkat, bankkártya adatainkat.

Az olyan oldalak, mint a Servergarden Kft.-é is, ezért védelemként eleve titkosítanak minden adatforgalmat a látogatók és a szerver között.

A kisebbik kár: személyes anyagi veszteség

Kétségtelen, hogy komoly problémát okozhat, ha visszaélnek az adatainkkal és elkezdik a pénzünket illetéktelenek költeni. Amellett, hogy bűncselekmény áldozatai leszünk, még a bankunk felé is bizonyítanunk kell, hogy nem mi költöttük el.

Ezek „csupán” személyes veszteségek. De mégis, ki akarna támadóvá válni és bűncselekményekben részt venni, pláne akaratán kívül?

A legnagyobbaknak is folyton ébernek kell lenniük

Alig pár hete történt, hogy a világ legnagyobb forgalmú weboldalai közül több is elérhetetlenné vált: a Twitter, az Amazon, a Netflix órákra leállt. A DDoS támadás annyira erőteljesre sikerült, hogy kiütötte a DYN.com-t, az egyik legnagyobb domain névszervert. A névszerverek feladata, hogy a csupa számból álló IP címeket szaktudás nélkül is értelmezhető domain nevekké alakítsa.

A támadók sikerének kulcsa az a gigászi erőforrás-hálózat volt, amit a figyelmetlen felhasználók online eszközei alkottak! Minden eszköz, ami az internetre csatlakozik és programozható, többnyire rendelkezik valamilyen admin felülettel. Habár a gyártók figyelmeztetik a felhasználót, hogy cserélje le legalább a jelszót, sokan nem teszik meg.

Egy apróságon múlik minden: változtasd meg a jelszavad!

A hackerek – kihasználva, hogy a gyári jelszó mindenütt ugyanaz – könnyedén átprogramozták a routereket, okostévéket és megannyi más eszközt, hogy azok részt vegyenek a támadásban. A kiberbűnözők kitartó munkával gigászi, távolról, észrevehetetlenül irányított, úgynevezett botnetet hoztak létre, amely aztán már képes volt térdre kényszeríteni egy egyébként százmilliós ügyfélkiszolgáláshoz szokott névszervert.

Mindez pedig jószerivel nem jöhetett volna létre, ha minden felhasználó gondosan eljárna és lecserélné a gyári jelszavát minden eszközének, ami felcsatlakozhat az internetre!

Forrás: https://www.interserver.net/blog/password-security/