fbpx

5+1 Ok Amiért Nem érdemes Irodában Tartani A Szervereket

A céges informatikai infrastruktúrának ma már a legkisebb vállalkozásoknál is éppoly természetes elemei a szerverek, mint a különböző típusú és formátumú kliensek. Vagyis jó eséllyel a te cégednél is van egy vagy több szervergép, melyek lehet, hogy csak egy egyszerű weboldalt hosztolnak, de akár komolyabb munkafolyamat-támogató szerepük is lehet.

Mivel a szerver a rendeltetéséből fakadóan többnyire felhasználói beavatkozás nélkül teszi a dolgát, ezért számos cég egyszerűen beállítja a szervergépet az iroda legtávolabbi sarkába, jobb esetben egy kisebb szerverszobába. Ami első olvasatra jó (de mindenesetre költséghatékony) ötletnek tűnik. De csak elsőre.

Ez a topológia ugyanis katasztrófahelyzetek tömkelegét eredményezheti, melyek órákra, de akár napokra is megbéníthatják a cég működését, jobb esetben bizonyos működési fázisait, illetve egyéb, nem várt hibákat, fennakadásokat eredményezhetnek. A kiváltó okok pedig többnyire a következők:

 1. Áramellátás-problémák

A legtöbb irodában megtalálható elektromos hálózat nem arra lett tervezve, hogy magas rendelkezésre állást kívánó fogyasztók számára biztosítson folyamatosan, éjjel-nappal tápot. Fokozottan igaz ez a régebbi, több évtizeddel ezelőtt kiépített, elavult elektromos hálózattal rendelkező, lakásokból átalakított irodákra. Sokszor még szünetmentes tápegység sem áll rendelkezésre, amely áramszünet esetén biztosíthatná, az adatvesztés nélkül leállítást, a folyamatos áramellátást biztosító aggregátor pedig végképp nem jellemző.

 1. Instabil hálózati kapcsolat

Ha a szerver nem csak egy belső hálózaton szolgálja ki a klienseket, az internetkapcsolat akadozása vagy megszűnése kívülről ugyanazt a hatást eredményezi, mint egy áramszünet. Az internetkapcsolat hibaelhárítási folyamata ráadásul rendkívül hosszadalmas is lehet – egyes kapcsolattípusoknál akár három napig is tarthat a hiba feltárása és elhárítása a távközlési szolgáltatónál.

 1. Lassú hálózat

Hiába stabil az internetkapcsolat az irodában, ha nagyobb adatmennyiség elérése és mozgatása órákat vesz igénybe, netán egy webszerver nem képes kezelni a nagy számú lekéréseket.

 1. Fizikai védelem

Az irodák jelentős része nem rendelkezik megfelelő behatolásvédelemmel, tűzvédelemmel. Egy szervergép eltulajdonítása, netán megsemmisülése felbecsülhetetlen károkat okozhat egy vállalkozásnak, nem beszélve arról, hogy a rajtuk tárolt adatok többnyire rendkívül bizalmasak és sokszor másolat sem érhető el róluk.

 1. Erzsi néni, a takarítónő

Erzsi nénit mindenki szereti az irodában, mert szépen felporszívóz, letakarítja az asztalokat és elmosogat. De Erzsi néni keze olykor bizony megremeg, a porszívó belegabalyodik a kábelekbe, a virágoknak szánt locsolóvíz pedig kiloccsan az asztal mellett álló komor, fekete dobozra. A tapasztalatok szerint mindenkinek van legalább egy hasonló Erzsi nénis sztorija…

+1 Figyelj, mert jön a nyár…

A hőség a szervereidet is megviseli. A levegőtlen, nem hűtött helységiekben tárolt szervereid nagyobb eséllyel hevülhetnek túl egy júliusi vasárnap délután, bedobva ezzel a törölközőt akár hosszabb időre is. Jó ha tudod, hogy 27 Celsius foknál magasabb környezetben már csökken a szerverek teljesítménye, a tartós hőség pedig visszafordíthatatlan üzleti károkat is okozhat.

 

A fenti veszélyforrásokból eredő problémáknak mind elejét veheted, ha a cég szerverét professzionális szerverhoszting-szolgáltatóra bízod.

A Servergarden Kft.-nél elérhető hoszting csomagok

 • a létező egyik legmagasabb szintű rendelkezésre állást
 • szünetmentes áramellátást,
 • állandó szakértői felügyeletet,
 • 0-24 fizikai és tűzvédelmet,
 • folyamatos hűtést,
 • villámgyors hálózati elérést biztosítanak

akár polcrendszerben, akár rackekben elhelyezett szerverek számára.

 

Sőt a saját szerver elhelyezése mellet, akár bérelhetsz is céges szervert, de erről majd máskor írunk…

HA érdekelnek a hoszting csomagok ide kattints https://www.servergarden.hu/szerverhosztingelhelyezes/

Itt pedig elolvashatod miért gondoljuk úgy, hogy jobban érezné nálunk magát a céges szervered, mint az irodádban  https://www.servergarden.hu/A-szerverterem/