fbpx

5 Fontos Dolog, Amire érdemes Odafigyelni Szervermigráció Során (nem Csak Szakembereknek)

Az adatközpontok ma már a kisebb cégek, vállalkozások számára is kézenfekvő megoldást kínálnak a szerverek elhelyezésére. Az informatikai infrastruktúra alapelemeinek számító berendezések szerverparkba költöztetése azonban több buktatót is rejthet magában. Ugyanígy nem várt fennakadásokat, szolgáltatás kiesést eredményezhet, ha a szervert egy adatközpontból például egy modernebb, korszerűbb szerverparkba költöztetik. Ezek a problémák azonban gondos tervezéssel — és a megfelelő adatközpont kiválasztásával — megelőzhetők.

  1.  Leltározz! A költözés első lépéseként, minden további lépést megelőzően határozd meg, pontosan melyik szervert szeretnéd elköltöztetni és milyen további eszközöket érinthet a folyamat. A szervered új lakhelyét úgy válaszd ki, hogy az mindenben (pl.: hűtés, 24 órás operátori szolgálat, árambetáplálás stb.) ki tudja szolgálni az igényeket. Tipp: Kérd a kiszemelt adatközpont üzemeltetőinek segítségét az új környezet kialakításához! Ez akkor is jó út, ha nem szakember vagy, de cégvezetőként szeretnéd az irodából egy szerverparkba költöztetni a gépet.

 

  1. Teszteld a hoszting-szolgáltatódat! A hosztingcégek, szerverparkok üzemeltetői is éppúgy üzleti vállalkozások, mint a te céged, így ők is szeretnének minél több ügyfelet kiszolgálni, ahogy te is. A weboldalakon szereplő szolgáltatás leírások kiindulási pontnak jók, de ha teheted, próbálj meglévő ügyfelektől információt szerezni arról, mennyire vannak megelégedve az adott hosztingcéggel. Tipp: szinte mindegyik hosztingcég büszkén hirdeti a referenciáit, kiindulási pontként ellenőrizd le ezeket!

 

  1. Kötelező a folyamatterv! A lekapcsolás majd az újraindítás lépéseit is gondosan meg kell tervezni, egy rossz ütemben elvégzett szerverlekapcsolás ugyanis olyan láncreakciókat indíthat, melyek az egész céget megbéníthatják akár napokig, rosszabb esetben helyrehozhatatlan károkat okoznak. Tipp: jelölj ki projektmenedzsert a költözés irányításához és készíts munkatervet, amihez mindenkinek ragaszkodnia kell, vagy kérd a hoszting partner segítségét! A hoszting cég bevonása azért is jó mert az ő szakembereik nap, mint nap felügyelnek irányítanak hasonló projekteket.

 

  1. Tervezz tartalékkal! A szervermigrációs folyamat sosem lehet elég gyors, de súlyos hibába esel, ha az idő szűkére reagálva túlzottan alábecsülöd a költözés időigényét. Készülj fel arra, ha a dolgok nem úgy, nem olyan gyorsan történnek, ahogy arra számítottál, és kalkulálj ennek megfelelően hosszabb időráfordítással. Tipp: Gondold át, milyen rajtad kívül álló tényezők befolyásolhatják az időráfordítást! Beszélj a hosztingcég szakembereivel az integrációs folyamat időzítéséről és hagyj tartalék időt arra az esetre, ha valami nem a tervek szerint alakul!

 

  1. Ellenőrizz inkább kétszer! Átköltözött és már az új helyen működik a szerver, de tényleg biztos, hogy kész vagy? Egy szerverköltöztetés legtöbbször számos működési folyamat átparaméterezésével jár, így többnyire nem elég, ha a szerver elindul és létrejön az internet-csatlakozás. Mivel akárcsak egyetlen, aprócska folyamat megakadása veszélyeztetheti az egész cég működését, ezért gondosan tesztelj a költözést követően! Tipp: a rendszer felállását követően minden, korábban használt folyamat, szoftver működését gondosan ellenőrizd! Inkább duplán előre, mint hogy utólag tüzet olts…

 

Ha a fentiekre odafigyelsz a szervered költöztetése során, jóval kisebb eséllyel fog kellemetlen meglepetés érni, miután belevágsz a folyamatba. Ha a költözéssel végeztél, akár meg is bízhatod a hosztingcégedet a szervered üzemeltetésével, ezzel időt és pénzt takaríthatsz meg, valamint — a megfelelő partner kiválasztásával — garantáltan szakértő kezekbe kerül az informatikai rendszered alappillére.